Oroszország csatát vesztett

2008. november 01. szombat - 19:28 / MTI
  •    

Lekerült a napirendről a földgáztermelő országoknak az a szándéka, hogy a kőolaj exportját meghatározó OPEC-hez hasonló szervezetet hozzanak létre.

Egyelőre lekerült a napirendről a földgáztermelő országoknak, köztük Oroszországnak az a szándéka, hogy a kőolaj exportját meghatározó OPEC-hez hasonló szervezetet hozzanak létre. Minderről az orosz Gazprom földgázmonopólium szóvivője nyilatkozott szombaton a Die Welt című német lapnak, utalva arra, hogy az új szervezetet szentesíteni hivatott, eredetileg novemberre Moszkvába tervezett találkozót 2009-re halasztották. (Az EU bírálta az elképzelést.)

A Gázexportáló Országok Fórumát először 2001-ben hívták össze, az informális csoport kartellé alakításának gondolatát pedig az iráni vezetés vetette fel tavaly januárban. Teherán utalt arra, hogy a kőolaj világpiaci árát jelentősen befolyásoló Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) mintájára szeretné felállítani a gáz-OPEC-et. Október elején pedig arról érkezett hír, hogy az új szervezet létrehozásáról immár konszenzus jött létre Irán, Katar és az orosz Gazprom között.

Oroszország, Irán és Katar, ebben a sorrendben, a világ legnagyobb földgázkészleteivel rendelkezik. Az Európai Unió és az Egyesült Államok erőteljesen bírálta egy ilyen szervezet létrehozását, hangoztatva, hogy az szerintük veszélyeztetné a globális energiabiztonságot és lehetőséget adna az ármanipulációkra. Az Európai Bizottság utalt arra, hogy egy ilyen kartell létrehozása az uniót energiapolitikájának módosítására késztetné.

Szombati interjújában Szergej Kuprijanov Gazprom-szóvivő kijelentette, hogy a halasztással kapcsolatos döntés nem az orosz vállalat egyedüli döntése volt, azt az érintett országok közösen hozták. A Gazprom képviselője mindennek ellenére derűlátóan nyilatkozott a gáz-OPEC kilátásairól. Úgy vélte, hogy a november közepére tervezett moszkvai találkozó új időpontja a jövő év eleje lehet. “Egy jobban előkészített találkozó jobb eredményeket hozhat” – jelentette ki a szóvivő.

A Die Welt értesülése szerint az érdekeltek között nemcsak a gázexport mennyiségével kapcsolatban vannak nézeteltérések, hanem egyebek között azzal kapcsolatban is, hogy hol legyen az új szervezet székhelye. Oroszország, Irán és Katar mellett állítólag Algéria, Venezuela, Nigéria, Egyiptom, Indonézia és Líbia pályázik a gáz-OPEC tagságára, egyben az export és az értékesítési feltételek összehangolására.