Olvadó jégsapkák: elmarad az özönvíz?

2017. augusztus 22. kedd - 19:11 / PP/MTI
  •    

Amerikai kutatók új tanulmánya megerősítette, hogy a kelet-antarktiszi jégtakaró központi magja akkor is stabil marad, ha a nyugat-antarktiszi jégtakaró elolvad. Az Indianai Egyetem és az Indianapolisi Pardue Egyetem (IUPUI) kutatóinak felfedezései azért jelentősek, mert egyes előrejelzések szerint a globális felmelegedés miatt a nyugat-antarktiszi jégtakaró gyorsan olvadhat.

Ha a nyugatinál tízszer nagyobb kelet-antarktiszi jégtakaró teljesen elolvadna, a tengerek szintje világszerte 6,6 méterrel emelkedne – mondta Kathy Licht, az IUPUI földtudományi tanszékének docense, aki a Transzantarktiszi-hegységben méréseket végző kutatócsoportot vezette. A kelet-antarktiszi jégtakarót régóta viszonylag stabilnak tartják, mivel a jégmező nagy része a tengerszint fölött lévő kőzettalapzaton terül el, és emiatt kevésbé sérülékeny az időjárás viszontagságai miatt. Közelmúltbeli tanulmányok azonban jelentős kiterjedésű vizet mutattak ki alatta, és az olvadás nagyobb lehetőségét jelezték a partjait mosó tengervíz miatt. (A probléma egyre aktuálisabb: nemrégiben egy Békés megye nagyságú jéghegy szakadt le az antarktiszi jégmezőről.)

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A nyugat-antarktiszi jégmező ezzel szemben tenger alapú, talapzatának nagy része a tengerszint alatt van, ezért jobban kitett a tengerszint és az óceánok hőmérsékletében bekövetkező változásoknak.

A kelet-antarktiszi jégmező stabilitását megerősítő bizonyítékot a kutatócsoport a Déli-sarktól 640 kilométerre 2100 méter magasságban találta meg a sarki fennsík szélén, amely jégtakaró szinte az egész Kelet-Antarktiszt beteríti. Hogy megértsük a jégtakaró változásait, folyamatos történelmi adatokra van szükség ezekről a változásokról – magyarázta Licht.

Árvíz-armageddonra készülnek az ingatlanfejlesztők
A tengerszint nem úgy emelkedik, mint a kádban a víz, hanem egyenetlenül. Észak-Amerika partjainál várhatóan gyorsabban, mint másutt. New York új luxus toronyházaiba már nem építenek pazar kilátású penthouse lakásokat, mert generátorokat helyeznek a felső szintre, hogy egy hétig is kibírja a több száz lakás, ha leáll a városi áramellátás. A Sandy hurrikán kiokosította a várost.

A kutatócsoport fúrásai során üledék- és kőzetrétegeket talált, amelyek az idők során rakódtak egymásra, és amelyek a jégtakaró mozgásáról árulkodnak, tükrözik a klímaváltozás hatását. Kihívás volt megtalálni ezeket a „feljegyzéseket”, mivel a mozgó gleccserek megsemmisíthetik azokat – tette hozzá.

Adataink alátámasztják azokat a modelleket, amelyek szerint a kelet-antarktiszi jégtakaró még akkor sem fog nagyon változni, ha a nyugati elolvad. E modellek szerint, még ha a keleti jégtakaró pereme vissza is húzódik, magja stabil marad – hangoztatta Licht. A kutatók tanulmányukat a Geology nevű tudományos folyóiratban ismertették.