Olcsóbban szennyezhetnek a vállalatok

2012. október 26. péntek - 20:55 / piacesprofit.hu
  •    

Az ausztrál kormány úgy döntött, lemond az önálló karbonadóról, és inkább az EU emissziókereskedelemi rendszerébe (ETS) kapcsolja be a kibocsátási engedélyeket vásárlására kötelezett ausztrál cégeket.

Alig két hónapot élt a nyáron, máris eltemették az ausztrál karbonadót. Pedig nagyszámú széntüzeléses erőműve és szárnyaló bányaipara miatt – mely ellátja Kína hasonló erőműveit – Ausztrália azon országok közé tartozik, ahol a legnagyobb az egy főre jutó ÜHG-kibocsátás.

Alig két hónap után a bányalobbi a sírba tette az ausztrál karbonadót – Kép: SXC

A Canberra és az EU közötti megállapodás 2018-ig tart. Az alku lényege, hogy az ausztrál vállalatok olcsóbban juthatnak így kibocsátási kvótákhoz, az uniós emissziókereskedelmi rendszer pedig végre fellendül, miután a széndioxidkvóták ára rekordmélységekbe zuhant az év folyamán, elsősorban az engedélyek túlkínálata, s a csekély piaci igény miatt. Az árfolyam az elmúlt hónapokban 8-9 euró körül mozgott.

Az ausztrál magánszektor érintett szereplői közel háromszázra tehetők: nagy nyomást gyakoroltak kormányukra, azzal panaszkodva, a karbonadó nagyobb terheket ró rájuk, mint az európai piaci szereplőkre. A szigetország karbondadója 23 ausztrál dollár/tonna fizetését írta elő. Ez 23,7 amerikai dollárt jelent, míg a 8.30 eurós európai kvóta csak 10,8 amerikai dollárt – ezentúl tehát olcsóbban tudhatják le légszennyezésükkel kapcsolatos fizetési kötelezettségeiket.

A szomszéd fűje… és levegője

A szomszédos Új-Zéland 2015-ig hosszabbította meg emissziókereskedelmi rendszere működését, s 25 új-zélandi dollárban fixálta az árfolyamot, ami 20 amerikai dollárnak felel meg.

A helyi cégek kibocsátásuk felét fedhetik le kvótapiacról vásárolt kibocsátási engedélyekkel. A kormány azt a könnyítést is bevezette, hogy engedélyezi az olcsóbb nemzetközi kvóták érvényesítését a kötelezettségek teljesítésében. Az új-zélandi emissziókereskedelem 2010 júliusában vette kezdetét.

Kvóták
  • Az ausztrál gazdaság volumene 1400 milliárd dollár.
  • Ausztrália éves kibocsátása 550 millió tonna üvegházgáz.
  • Az ausztrál emissziókereskedelmi rendszer, mely 2015-ben indult volna, 15 dollárban állapította meg a kibocsátás tonnánkénti árát.
  • 2015-től az ausztrál piaci szereplők kibocsátásuk felét fedhetik le európai kvóták vásárlásával. Az európai cégek viszont csak 2018-tól használhatják azokat a kibocsátási engedélyeket, melyeket Ausztráliából vásárolnak.
  • Az ausztrálok kibocsátásuk 12,5 %-át tudhatják le az ENSZ égisze alatt működő kibocsátás-ellentételezési rendszer (CER) kvótáival. Ennek árfolyama szintén alacsony, mindössze 3 dollár.
  • Elemzők 0.7 százalékos fogyasztói áremelkedést prognosztizáltak a karbonadó folyományaként.

(Forrás: Reuters)