New Yorkban épülhetne a függőleges kert

2014. szeptember 08. hétfő - 20:48 / piacesprofit.hu
  •    

A Szitakötő egy önfenntartó ökováros víziója, amely a forradalmi függőleges farmgazdálkodással teljesen önellátó, és csak megújuló erőforrásokból táplálkozik. A világ egyik legzsúfoltabb városán segíthetne.

Kép: Impress Magazin

Vincent Callebaut az ökoharcos építész (aki úszó ökovárosokat is tervez) sorra tervezi különleges ökovárosait, melyek a bolygó fenntarthatóságát szolgálják. A zöld Szitakötő várost a világ egyik legzsúfoltabb városba, New York kikötőjébe álmodta meg, írja az Impress Magazin.

A bolygó fenntarthatóságát szolgálja

A Szitakötő ökováros új életstílust teremt azáltal, hogy a nagyvárosok szívébe elhozza a kozmopolita konyhakertek világát. A környezettudatos viselkedést a komplexum függőleges kertjeivel közösségi módon teremtené meg. A torony nem csak a szükséges növénytermesztést, hanem az állattartást is biztosítja, hiszen a szinteken biológiai reaktorok biztosítják a szerves humuszt.

Egyedi gazdálkodási koncepció

A különböző emeletek egymás fölött termesztett növényei egyedi gazdálkodási koncepció alapján lettek kialakítva. A gyümölcsök, zöldségek és gabonák egymást követik a vetés és betakarítás tekintetében, ezáltal olyan élő organizmus alakul ki, melyek egymással kölcsönhatásban és egymásra hatva teremtik meg az élet természetes körforgását.

A városzöldítő ötleteknek köszönhetően az élet is elviselhetőbb!

Csak megújuló

A 132 emeletes torony anyagcseréje szervesen illeszkedik a természetbe azáltal, hogy teljesen önellátó, és minden újrahasznosítható. A Szitakötő városban kizárólag megújuló energiák szolgáltatják az élethez szükséges elektromos áramot. A 600 méter magas torony teljesen önellátó, csakis lebomló szemetet termel, és megújuló erőforrásból táplálkozik. Hogy biztosítsa a társadalmi sokféleséget, az ökovárosban lakóházakat, irodákat, laboratóriumokat, számos mezőgazdasági területet, függőleges farmot, illetve szabadidős tereket is terveztek.

Pusztítja a klímát a frigódivat
Világszerte az élelmiszerhűtés felelős az áramfogyasztás 15 százalékáért. A mirelit termékek, főleg a kínai gombóckák divatja felerősítette a hűtőszekrények és fagyasztók iránti keresletet a Föld legnépesebb országában. Ez nem kis terhelést jelent a környezetre és bolygónk légkörére.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor