Zöld sztárok: Julia Roberts komposztálna, Orlando Bloom a ökootthonra esküszik

2015. augusztus 01. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

Körülnéztünk, kik a leginkább ökotudatos hírességek. Van akik csak újabban ébredtek fel az ökológiai kihívásokra, veszélyekre és válaszoltak rá életmódjuk megváltoztatásával, de van akinél mindez már sok évtizedes szenvedély.

Robert Redford lovagol és szappant gyárt

Robert Redford
(képek: wikipedia)

Állítólag jobban szeret a természetben kóborolni, lovagolni, mint emberek között lenni. Utah-ban nagy földeket vásárolt fel, amikor 50 éve megtelepedett ott nyaralója megvásárlásával.

Kampányolt az ellen, hogy országutat létesítsenek egy civilizációtól érintetlen körzet kellős közepén, amivel kivívta a helyi lakosság haragját. A létező úton ugyanis sok volt a halálos baleset, ezért volt szükség a tehermentesítő útra. Redford fittyet hányt erre az érvre.

Imádott Utah-jában létrehozta a Sundance Környezetvédelmi Parkot, melynek ökotudatos épületeiben üveghulladékot hasznosítanak újra és bioszappant gyártanak. A színész-rendező vállalata zöld tévécsatornát is működtet.

Helena Christensen fotózik

Helena Christensen

Az újabban fotóművészként is jeleskedő modell londoni fotókiállításának a Meltdown címet adta, mellyel a klímaváltozásra utalt. A divatvilág dívája 2009-ben az Oxfam segélyszervezet szervezésében járt Peruban, ahol az őslakosokat fotózta és azt próbálta tetten érni a kamera lencséjével, miként hat életmódjukra az éghajlatváltozás. Az Oxfam toplistáján Peru a 3. helyen szerepel a klímaváltozásnak leginkább kitett országok között. Az első két helyen Banglades és Honduras áll.

Julia Roberts komposztálna

Julia Roberts

Los Angeles-ben és New York-ban lakik kameraman párjával és gyerekeikkel. New Yorkban gyakran látni az organikus terményeket árusító piacon. “Amióta gyermekeim vannak, úgy érzem felnőttem. Úgy érzem, erősebb a hangom, az amit a világnak adhatok, mint korábban és jobban odafigyelek a természeti környezetre” – nyilatkozta a sztár.

Nem mintha a Pretty Woman megformálója korábban érzéketlen lett volna ez iránt. Gyerekként állatorvos szeretett volna lenni, mert úgy érezte, hogy tud beszélni az állatok nyelvén.

“Öten vagyunk a háztartásunkban, úgyhogy éppen elég szemetet termelünk. Elhatároztam, hogy zöldebbé teszem az életvitelünket és kevesebb hulladékot termelünk. A legjobb persze az lenne, ha mi termelnénk meg az élelmiszerünket és komposztálnánk.”

Roberts számos ökobarát dokumentumfilmben vett részt, elzarándokolt Mongóliába, ahol a helyiek életmódját ismertette a nézőkkel. A Unicef égisze alatt pedig a bioüzemanyagokat népszerűsíti, akárcsak az Earth Biofuels nevű szervezet szóvivőjeként.

A 90-es években a gorillákról, mint veszélyeztetett fajról filmezett Ázsiában. Ennek volt egy veszélyes jelenete, amikor az óriási testű gorilla a kezei közé kaparintotta a millió dolláros mosolyú dívát és nem akarta elengedni. Félő volt, hogy összeroppantja a sztár gerincét, de végül szerencsére nem történt baj.

Sean Connery bankol

Sean Connery

Arcát és hangját -meg persze skótos akcentusát és susogó s betűit- adta a Crédit Agricole Bank hirdetési kampányához 2009-ben, mely úgy definiálta a pénzintézetet, mint ami a “felelősségteljes növekedés” és a zöld gazdaság letéteményese. A bank akkor 70 országban volt jelent 58 millió ügyféllel és 160 000 alkalmazottal. “Vissza a józan észhez. Ideje a zöld bankolásnak”, mondta jellegzetes mély hangján a reklámban.

Azt nem tudni, Connery vajon ezen túlmenően ökotudatos elme-e. Csak annyi ismeretes, világéletében imádott a -rengeteg locsolással, vízpazarlással zölden tartott gyepű- golfpályákon játszani.

Edward Norton metrózik

Edward Norton

Metrón közlekedik New Yorkban, mert nem akar forgalmi dugókban leakadva pöfékelni az autójával. Amikor teheti, a National Geographic Channel környezetvédő filmjeiben is résztvesz.

Darryl Hannah bioetanolt iszik

Darryl Hannah

2006-ban tiltakozott az ellen, hogy Los Angeles belvárosában bezárjanak egy organikus farmot -az USA legnagyobb ilyen jellegű városi parcelláját- a rajta lévő ötszáz fát kivágják, hogy a 350 termelő által ingyenesen használt, 5,6 hektáros telekre raktárépületet húzzon fel a tulajdonos. Több színész is kijött a helyszínre interjút adni, de Hannah maradt. Fogta magát, felmászott az egyik fára, és három hétig ott lakott.

Hannah már-már önkívületben kapaszkodott a fatörzsbe amikor a darus kocsival magasba emelkedő rendőrök leszedték onnan és letartóztatták. Egy másik tüntetésről, ahol egy olajvezeték ellen ágált, szintén bilincsbe verve vitték el.

A bioüzemanyagok tisztaságát bizonyítandó, honlapja egyik klipjében belekortyolt a lébe és lenyelte a nedűt. Állítása szerint legszívesebben felhagyna a színészettel, hogy minden idejét aktivista munkájának szentelhesse.

A színésznő a Sziklás-hegységben lakik, házát környezetbarát anyagok felhasználásával újíttatta fel. Van egy kanapészerű bútora, ami annyira öko, hogy már-már valóságos liget: zöld növények nőnek rajta…

Orlando Bloom építtet

Orlando Bloom

Néhány éve környezetbarát technológiákkal építtette fel otthonát, és az sem zavarta, hogy emiatt kétszer annyiba került a kivitelezés.

Arról nem szól a fáma, hogy mióta 2014-ben szakított kedvesével Miranda Kerr-rel, el kellett-e költöznie, s ha igen, új otthona éppoly zöld tervezésű, mint a régi.

A többi meg bort iszik és vizet prédikál

A Jamiroquai énekese, Jay Kay is rendszeresen beszél a Föld védelméről, miközben két tucatnyi sportautó tulajdonosa (négy Ferrarija van például) és szenvedélyes száguldozó. Vajon ültet elég fát, hogy ellentételezze járgányai ÜHG-kibocsátását?
Leonardo DiCaprio még az ENSZ közgyűlésén is tetszelgett felelősségteljes zöld sztárként, miközben magánrepülőgépekkel száguldozgat forgatásaira, nyaralásaira és filmbemutatóira.