Német- és Franciaország nagyságú terület került víz alá

2011. január 08. szombat - 11:33 / Kriston László
  •    

Az évtizedek óta nem látott mértékű özönvíz 200 000 ember életmenetét borította fel Ausztrália keleti részén. A monszun egy hete heves erősséget ért el, s három nagy folyó lépett ki a medréből. Az elektromos áramot kikapcsolták Queensland tartomány egyes területen, hogy a víz ne okozzon áramütéses halált.

Ausztrália egymaga akkora, mint Európa területének háromnegyede. Így nem csoda, hogy egyetlen tartományában, Queenslandben Németország és Franciaország együttes területével megegyező körzet került víz alá.

A természeti katasztrófa november 30-án kezdődött az ország észak-keleti részében. A rendőrség értesülései szerint eddig tízen vesztették életüket. Az óceánhoz közeli Rockhamptont elvágta a külvilágtól az árvíz. A várost átszelő Fitzoy folyó 9,4 méteres magasságot ért el. A helyi repülőtér még hetekig nem lesz képes gépeket fogadni, de a mentőalakulatok helikopterei használják a kifutópálya száraz részét. A napokban közel 1000 embert telepítenek ki házaikból.

Kígyók és aligátorok

Az Emerald városán áthömpölygő víztömeg pusztításáról tanúskodó képsorok bejárták a világ tévéállomásait, ám itt már megkezdődött a folyó lassú apadása. Az illetékesek hangsúlyozták, az apadó víz visszavonulása közben még eláraszt kisebb településeket.

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök asszony meglátogatta az árvíz sújtotta régiót, s több százmillió dolláros károkról és költségekről beszélt. A fosztogatások elkerülése érdekében rendőri erőket mozgósítottak az érintett településekre. A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a vízbe járkálni nem ajánlatos, mivel a medrükből kilépett folyókkal kígyók és krokodilok sodródtak a lakott területekre.

Susan Sarandon empatizál
”Amikor a Ments meg, Uram!-at forgattuk, hurrikán és tornádó söpört végig a környéken. Szűnni nem akaró eső, heves szél. Az árvíz elérte a házunkat, és elöntötte az autónkat, de ezen túl semmi drámai nem történt, mindössze elszállásoltunk néhány embert, akik rászorultak. A fiam két éves volt akkoriban, és annyira súlyos traumát okozott benne az élmény, hogy éveken át megijedt, valahányszor jött egy nagy zivatar. El tudom képzelni, min mennek át a családok”, mondta színésznő, aki pont az említett filmjéért kapott Oscar díjat.