Nem tudunk mit kezdeni a megújulókkal

2016. szeptember 10. szombat - 18:01 / KlimaBlogger
  •    

Az EU-tagországok olyan rohamos mértékben emelték a megújulók arányát az energiamixben, hogy számos helyen nem tudják kezelni a hálózatok a bejövő energiát a csúcsidőben. Időszerűvé vált az elavult hálózatok korszerűsítése.

Kép: PoppHackner/WienEnergie

Kép: Popp Hackner/WienEnergie

2015-ben a fejlődő országok -beleértve Kínát, Indiát és Mexikót- több pénzt fektettek megújuló energiás infrastruktúrák létesítésébe, mint a fejlettek (az USA és az EU), derült ki az ENSZ egyik jelentéséből. A megújulókba invesztált összeg több mint egyharmada Kínában koncentrálódott.

Miért csípik a kormány szemét a szélerőművek?
A kormányzat nem támogatja új szélerőművek megépítését Magyarországon – ez derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Narancsnak adott válaszából. Utánajártunk, miért csípik a kormány szemét a szélerőművek, miközben más országokban a napenergiával egyetemben óriási összegeket fordítanak a megújuló energiaforrások kiépítésére.

Európában 2014-ben 62 milliárd dollárt, 2015-ben 48,8 milliárd dollárt költöttek a megújuló energiákra. A visszaesés oka az, hogy már így is jelentős arányt képviselnek a megújulók az energiamixben, s a piaci szereplőknek arra kell most pénzeket fordítaniuk, hogy korszerűsítsék hálózataikat, melyek túlterheltek és nehezen tudják kezelni az időlegesen felpörgő termelést. (A nap és a szél is szórványos energiaforrás, nem mindig “fogható be”, amikor viszont van, akkor sok energiát termel). A rendszer tehát gyakran az energiabőségtől szenved.

A következő évek kihívása a lesz,, hogy az energiatárolás kérdését megoldják az energiaipari vállalatok. Akkumulátortelepek kiépítése szükséges, ahol tárolni tudják a bejövő energiát és tartalékolni azokra a napokra, órákra, amikor nem fúj a szél és nem süt a nap.

Michael Liebreich, a Bloomberg New Energy Finance tanácsadó bizottságának elnöke úgy vélekedett, Németország, Dánia, Spanyolország és Anglia, tehát az EU vezető megújuló energiás piacai már ezen a ponton vannak, jelentős strukturális átalakulásnak néznek elébe: itt az energiatermelő kapacitások helyett a beruházások az energiatárolási kapacitások kiépítésére fognak irányulni.

Megújulnak az angol templomok
A megújulás azt jelenti, hogy megújuló energiákra váltanak. A szigetországban 424 templom tervezi, hogy világítását és fűtését többé nem fosszilis energiahordozókból fogja ellátni. Az átállás 1,4 millió dolláros ráfordítást jelent, hiszen új eszközöket kell ehhez beszerezni.
A Big Church Switch nevet viselő energiaprogram 2016 februárjában indult el a Christian Aid és a Tearfund szervezésében, melyek online platformot létesítettek arra, hogy összehozzák az egyházakat -esetenként a háztartásukat átalakító hívőket-, valamint a kivitelezőket.
A két szervezet résztveszt a legjobb árakat kínáló beszállítók felkutatásában is. Az átállásban részt vesz a világ legrégebbi metodista kápolnája is, a Bristolban található The New Room. Az Anglikán Egyháznak 16 000 temploma van Angliában, a metodistáknak 6000 kápolnája.