Egyre titokzatosabb az európai radioaktív felhő

2018. április 19. csütörtök - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

A szakértők tanácstalanok. 2017 októberében Európa-szerte megnőtt egy bizonyos radioaktív izotóp szintje a levegőben. Az oroszok és kazahok cáfolták, hogy tőlük eredne a sugárzás, hiába merült fel ez a teória.

A ruténium 106 sugárzása olyan széleskörű volt kontiensünkön 2017 októberének elején, hogy ezt az izotópot a legtöbb európai város felett detektálták a levegőben. A hatóságok attól tartottak, hogy valamelyik atomerőműben történhetett szivárgás, s ebből keletkezhetett a radioaktív felhő. A sugárzás felfedezése után nem sokkal francia szakértők azt nyilatkozták, hogy a forrás valószínűleg egy erőmű lehetett Oroszországban vagy Kazahsztánban, ezt azonban mindkét ország cáfolta. A francia atomenergiabiztonsági hivatal, az IRSN novemberben kizárta, hogy egy atomerőműből eredt volna a sugárzás, teóriájuk szerint ekkor már inkább egy nukleáris fűtőelemeket kezelő telep vagy egy radioaktív eljárásokat használó gyógyászati központból eredhetett a “felhő”.

nincs minden rendben a paksi bővítéssel

Kép: Pixabay

Az eset kutatására létrejött nemzetközi szakértői csoport mégsem tudta megállapítani, mi okozhatta a jelenséget. Ezt a csoport egyik tagja, a svédországi atomsugárzási hatóság közölte, hozzátéve, hogy azért nem tudtak eredményre jutni a kérdésben, mert nem áll rendelkezésükre elegendő információ.

A szakértők azonban nem adják fel: úgy döntöttek, mindenki visszatér a hazájába és önállóan folytatja a kutatást. A csoport tagjai Oroszország, Svédország, Franciaország, Németország, Anglia, Finnország és Norvégia nukleáris energiabiztonságért felelős hatóságai.

A franciák közlése szerint a sugárzás nem volt akkora, hogy hatással legyen az emberi egészségre vagy a természeti környezetre.

(Reuters)

Befektetők legyeskednek Csernobil körül
Atomenergia helyett megújuló energia. Ennél szebb üzenete nem is lehetne a beruházásnak. Olcsók a telekárak, ott a villamoshálózat, ezért közel 60 projektjavaslat érkezett beruházóktól a kormányhoz.