Nem is akarta kiirtani az akácot Brüsszel?

2015. január 28. szerda - 20:20 / piacesprofit.hu
  •    

A hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel az "idegenhonos özönfajok" uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő.

Kép: MTI

Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyért és halászatért felelős biztos elmondta, hogy a listát 2015 folyamán alakítják ki, és ígéretet tett arra, hogy a lista előkészítése során folyamatosan egyeztetnek Magyarországgal. „Ahogyan az uniós jogszabály is kimondja, elsődlegesen az EU-ban széles körben még el nem terjedt, gyors intézkedésekkel kezelhető káros fajokkal szükséges foglalkozni” – hangsúlyozta az uniós biztos.

Az Európai Bizottság a 2013 végén terjesztette elő az új uniós jogszabály megalkotására irányuló javaslatát az úgynevezett idegenhonos özönfajok – inváziós fajok – betelepedésének és elterjedésének megelőzése és féken tartása érdekében. A Magyarországon erre válaszul tavaly januárban létrejött a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket, tudományos műhelyeket és felsőoktatási intézményeket tömörítő Akác-koalíció, amely fellépett azokkal az uniós és hazai törekvésekkel szemben, amelyek az akác korlátozását, esetleges kiirtását eredményezhetik. Az akác méztermése nemzetgazdasági jelentőséggel bír, a magyar méz döntő része akácméz. A magyar agrárdiplomáciának végül sikerült megmentenie a fehér akácok – de nem véglegesen.

A bizottság adatai szerint jelenleg mintegy 12 ezer nem őshonos faj él Európában, a jövevényeknek pedig mintegy 10-15 százaléka válik veszélyes özönfajjá, amelyek fenyegetik a helyi élővilágot, sőt, nem egy esetben az emberi egészséget is. Ilyen például az Amerikából származó ökörbéka, a parlagfű és a pézsmapatkány.

Csendes invázió Európában
Összességében mintegy 12 ezer invazív fajt tartanak nyilván Európában. Nem csak rovarok és növények fenyegetik az őshonos ökoszisztémát, hanem olyan különlegességek is, mint a nanduk, vagy az aligátorteknősök.