Nem csak szennyezünk, pocsékolunk is

2018. április 13. péntek - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

A műanyag csomagolás nem szolgálja az élelmiszerekkel való takarékoskodást, éppen ellenkezőleg: tíz év alatt megkétszereződött az élelmiszer-pocsékolás és párhuzamosan nőtt a műanyagok felhasználása is, mutat rá egy tanulmány.

 

Az “A Föld európai barátai” nevű civilszervezet kutatásai megmutatták, hogy az uniós polgár évente átlagosan fejenként 173 kg élelmiszert dob a szemétbe – hozzá 30 kg műanyag csomagolóanyagot.

Az utóbbiak előállítói szerint termékeik fő előnye, hogy azokban az élelmiszerek tovább maradnak frissek, fogyaszthatóak, így kisebb a pazarlás, kevesebb maradékot dobnak ki.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A felmérés azonban azt tükrözi, hogy már 1950 óta párhuzamosan növekszik a kidobott élelmiszer és a műanyag csomagolás mennyisége.

2004-2014 között például évi 30 millió tonnára nőtt a szemétbe került élelmiszer, miközben ebben az időszakban 40-50 százalékkal nőtt a műanyag csomagolások száma.

A civilszervezet szakértői szerint ez a fajta csomagolás nem csökkenti , sőt, bizonyos esetekben ösztönzi a pazarlást és csak jobban károsítja a környezet.

Az Unió országaiban eladott élelmiszerek 37 százaléka kerül forgalomba műanyagban – az a legnagyobb arányban használt csomagoló. Azok legnagyobb részét csak egyszer használják, azután elégetik – vagy a műanyagok a vizeket szennyezik.

(Forrás: Euractiv)

Egymilliót adtak el az Adidas óceánplasztikot újrahasznosító cipőjéből
A tengerekbe jutó plasztikszennyezésünk valóságos szemétszigetekként halmozódik fel az óceánban. Ezt hasznosítja újra az Adidas új ökotrendi cipőjében. Minden egyes pár elkészítéséhez 11 műanyag italos palackot használtak fel.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor