Nem csak szennyezünk, pocsékolunk is

2018. április 13. péntek - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

A műanyag csomagolás nem szolgálja az élelmiszerekkel való takarékoskodást, éppen ellenkezőleg: tíz év alatt megkétszereződött az élelmiszer-pocsékolás és párhuzamosan nőtt a műanyagok felhasználása is, mutat rá egy tanulmány.

 

Az “A Föld európai barátai” nevű civilszervezet kutatásai megmutatták, hogy az uniós polgár évente átlagosan fejenként 173 kg élelmiszert dob a szemétbe – hozzá 30 kg műanyag csomagolóanyagot.

Az utóbbiak előállítói szerint termékeik fő előnye, hogy azokban az élelmiszerek tovább maradnak frissek, fogyaszthatóak, így kisebb a pazarlás, kevesebb maradékot dobnak ki.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A felmérés azonban azt tükrözi, hogy már 1950 óta párhuzamosan növekszik a kidobott élelmiszer és a műanyag csomagolás mennyisége.

2004-2014 között például évi 30 millió tonnára nőtt a szemétbe került élelmiszer, miközben ebben az időszakban 40-50 százalékkal nőtt a műanyag csomagolások száma.

A civilszervezet szakértői szerint ez a fajta csomagolás nem csökkenti , sőt, bizonyos esetekben ösztönzi a pazarlást és csak jobban károsítja a környezet.

Az Unió országaiban eladott élelmiszerek 37 százaléka kerül forgalomba műanyagban – az a legnagyobb arányban használt csomagoló. Azok legnagyobb részét csak egyszer használják, azután elégetik – vagy a műanyagok a vizeket szennyezik.

(Forrás: Euractiv)

Egymilliót adtak el az Adidas óceánplasztikot újrahasznosító cipőjéből
A tengerekbe jutó plasztikszennyezésünk valóságos szemétszigetekként halmozódik fel az óceánban. Ezt hasznosítja újra az Adidas új ökotrendi cipőjében. Minden egyes pár elkészítéséhez 11 műanyag italos palackot használtak fel.