Nem áll meg 1,5 Celsius foknál a globális felmelegedés

2018. január 21. vasárnap - 07:30 / Kriston László
  •    

A Reutersnek kiszivárogtatták a párizsi klímaegyezményért felelős IPCC jelentésének első verzióját, melyben az áll, hogy a globális felmelegedés nem fog megállni a klímapolitika által kitűzött 1,5 Celsius foknál.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) a tervek szerint idén októberben hozza majd nyilvánosságra új jelentését, de egy előzetest korábban már kiad majd annak főbb megállapításairól. Nos, ügyes kezek a nyilvánosságra hozást kissé felgyorsították, mert a Reuters-hez eljutott egy előzetes verzió. Amelyben tulajdonképpen az áll, hogy búcsút mondhatunk annak a reménynek, az ENSZ-tagországok emissziócsökkentési vállalásaival 1,5 Celsius fokban tudjuk maximálni a klímaváltozást, vagyis e szinten fékezhetnénk meg a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti klímához képest.

Klímaváltozás: egész régiók tűnhetnek el
A klímaváltozás, a globális felmelegedés a legnagyobb kihívások egyike, ami elé az emberiség valaha került. Pusztulást hozhat az emberi társadalomra és a természetre is, ha nem sikerül hatásos beavatkozásokkal lelassítani a folyamatokat.

Valószínűségek

A jelentés szerint “kicsi a valószínűsége”, hogy ezt be tudjuk tartani és “nagy a veszélye”, hogy a felmelegedés ennél nagyobb mértékű lesz. Ez persze nem túl nagy meglepetés. Minden valamire való klimatológus valószínűsítette ezt. De ezentúl a klímapolitikai konszenzus része lesz.

A felmelegedés 1,5 Celsius foknál történő befékezése “példa nélkül álló” emissziócsökkentést kívánna meg, vagyis drasztikus és gyors átállást a nem fosszilis energiahordozók használatára. Erre a világgazdaság szereplői egyelőre képtelenek. Ha a jelenlegi mértékben nő a légszennyezés, akkor az 1,5 Celsius fokos limit betartása lehetetlen. Bennfentesek kipletykálták, hogy az IPCC-t kritika érte korábban, amiért túl homályosan fogalmaz a még nagy valószínűséggel betartható limiteket illetően. (Magyarán miért nem tűzi ki a 2 Celsius fokot, mint reális célt.)

felmlegeszik a föld

Kép: SXC

Ugyanakkor a testület egyik tagja azt hangsúlyozta, az, hogy csak októberben közlik a teljes jelentést, nem az átláthatóság hiányát és nem politikai manőverezést jelent. A jelentés első változata 500 szakértőtől 12 895 megjegyzést kapott, ezeket próbálják feldolgozni és integrálni. Van olyan tudós, aki szerint mindössze 5 százalék az esélye, hogy a párizsi klímaegyezmény céljait be tudjuk tartani. Mások azt tartják ígéretes jelnek, hogy egyes országokban a légszennyezés és a gazdasági növekedés kettévált, tehát ezekben az államokban nem függ a fosszilis energiákat használó termeléstől a GDP növekedése.

Kevin Anderson, a University of Manchaster energia és klímaváltozásért felelős igazgatója viszont úgy látja, hogy még ahhoz is irdatlan nagy átállás és változások kellenének, hogy a 2 Celsius fokos felmelegedésnél megálljunk. A karbonmegfogás (a gyárak kéményfüstjének földfelszín alá juttatása) olyan technológia, ami nemcsak hogy gyerekcipőben jár, de energiaigényes és környezeti mellékhatásai sem világosak (vajon szennyeződi-e tőle a talajvíz).

Mi menthet meg minket a klímakatasztrófától?
Az éves globális szén-dioxid-emissziónak 2020-tól csökkennie kell, különben nem tudjuk kellő mértékben lefékezni a klímaváltozást, s ennek következménye soha nem látott időjárási szélsőségek és környezetpusztulás lehet. Mik az esélyeink arra, hogy sikerül drasztikusan visszafogni a légszennyezést?

Hullámsír

A jelentés előzetes verzióját szakértőknek és kormánytisztviselőknek küldték ki, közülük valamelyik dobhatta át a Reuters-nek. Az IPCC néhány évente kiad egy ilyen jelentést, hogy tájékoztassa a politikusokat és a világ közvéleményét a klímaváltozás állásáról és távlatairól a klimatudományos aktuális felismeréseinek tükrében.

Az 1,5 Celsius fokos határérték átlépése szörnyű hír a tengerszint emelkedésétől veszélyeztetett szigetcsoportoknak és miniállamoknak. Tudósok már korábban hangsúlyozták, hogy 1,5 Celsius foknál nagyobb felmelegedés esetén a tengerszintemelkedés olyan mértékű lesz, hogy ezek az alacsonyan fekvő szigetek végleg eltűnnek a hullámok alatt.

(futurism.com)