Nejlonzacskó? Köszönöm, nem kérek!

2013. november 01. péntek - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint ötszázan csatlakoztak már a nejlonszatyrok használatának visszaszorítását célző kéthetes kezdeményezéshez. Aki szeretne, hétfőig még csatlakozhat.

Óriási környezeti problémákat okoznak a szeméthalmok – Kép: General Electric

Egy hét alatt több mint 500 fő csatlakozott a Felelős Gasztrohős által elindított Zacsi Böjt elnevezésű kezdeményezéshez, amely a nejlonszatyrok visszaszorításának fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. A résztvevők megfogadták, hogy október 21. és november 4. között nem szereznek be új nejlonszatyrot. Bár a fogadalom egyszerűnek tűnhet, a kezdeményezés közösségi média oldalán megosztott történtek megmutatják, milyen kihívásokkal szembesül, aki a reggeli péksütemény, az újonnan vett cipő vagy a szupermarketes bevásárlás során próbál ellenállni a műanyag szatyroknak.

Környezetvédelmi körökben nem ismeretlenek a műanyag zacskó káros hatásai, sőt, nejlonszatyor-mentes világnap is van már. „A tengerekben kialakult szemétfoltok (garbage patch) számunkra talán messzinek tűnnek, azonban fontos felismerni, hogy mi ugyanúgy hozzájárulunk ehhez a környezetszennyezéshez, mint a tengerparti országok. Ráadásul az óceánok egészsége és a biodiverzitás megőrzéseközös érdekünk.” – mondta az Ökolúció Alapítványtól dr. Horvátth Sarolta, aki egyben a Zacsi Böjt főszervezője.

“Több országban, így Olaszországban és Kanadában központilag, jogszabályokban tiltották be a nem lebomló nejlonszatyrok forgalmazását, másutt azok ingyen osztása tilos, éppen a környezetre gyakorolt káros hatásuk miatt. A kezdeményezéssel azonban nem az a célunk, hogy az embereket átszoktassuk  a környezetileg szintén káros papírszatyrokra. Szemléletbeli változást szeretnénk elérni, ezért is javasoljuk, hogy mindenki tartson a táskájában egy az áruk szállítására alkalmas szatyrot, textiltáskát, és azt használja, ha vásárolni megy.”

A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők a kampány kiterjesztését tervezik, és a nejlonszatyrok hazai betiltása lehetőségeinek feltérképezésébe kezdtek. A szervezők továbbra is várják a kihívást vállaló egyének és csoportok csatlakozását.

Visszadobták az esőerdő lakosai a félmillió eurót
Európai hippik félmillió eurót gyűjtöttek össze őserdő-vásárlásra. Az erdővédelmi akció azonban kudarcba fulladt. Hogy miért, az szomorú és kiábrándító tanmese gazdag ország és szegény ország már-már áthidalhatatlan ellentétéről.