Ne várjunk a politikusokra, mi is sokat tehetünk a klímaváltozás ellen

2019. február 12. kedd - 19:01 / Kriston László
  •    

Fogyasztóként mindennap a pénztárcánkkal „szavazunk” egy zöldebb világ mellett vagy éppen ellene. Minden vásárlásunknak, tranzakciónknak, beszerzésünknek van karbonvonzata, ideje hát klímatudatosan élni és fogyasztani. Erre adott ötleteket az CEU-n Ürge-Vorsatz Diána professzor és Nagy Réka, az Ökoanyu blog írója, számos könyv szerzője.

A Ted Talks sikerét megirigylő CEU életre hívta a Határtalan tudás előadássorozatot, melynek nyitórendezvényén a klímaváltozás és a gazdaság zöldítése mellett arról is szó esett, mit tehet az egyén azért, hogy egy egészségesebb, élhetőbb, lakhatóbb világban éljünk mindannyian. A közönséget megszavaztatták abban a kérdésben, kiken múlik leginkább a klímaváltozás megfékezése. A politikusok győztek 49 százalékkal, őket a fogyasztók követik 43 százalékkal, majd a gazdasági szereplők következnek mindössze 16 százalékkal.

A Köztárasági Elnök Hivatalának Fenntarthatósági Igazgatóságát vezető Kőrösi Csaba ehhez hozzátette, hogy egy „hasonló fejlettségű országban valóban, mint Magyarország, 40 százalékban a fogyasztók döntései” járulnak hozzá ahhoz, hogy „befolyásoljuk a klímát”.

Balról-jobbra: Ürge-Vorsatz Diána, Kőrösi Csaba és Nagy Réka. (Fotó: CEU/Vegel Dániel)

Balról-jobbra: Ürge-Vorsatz Diána, Kőrösi Csaba és Nagy Réka.
– Fotó: CEU/Vegel Dániel

Ökotudatos háztartás

Ürge-Vorsatz Diána úgy látja, „a közgazdaságtan önző lénynek tekinti az embert, hogy saját jólétét akarja maximalizálni. Pedig társadalmi lény is, a társadalom jólétére is törekszik”. Vagyis egyéni döntéseit olykor összehangolja nagyobb közösségeknek, sőt a társadalom egészének érdekeivel.

Egy gyerek 1,5-2 tonna eldobható pelenkát használ el. Ezt a mennyiséget valahol legyártják, szállítják, majd veszélyes hulladékként köt ki a szeméttelepeken. Nagy Réka, az ökoanyu blog írója és háztartási tanácsokat tartalmazó könyvek szerzője ezért döntött úgy, hogy mosható pelenkát használ a gyerekeinél.

Nagy például szőlőmagolajat használ a sminklemosásra, de ugyanezt szedi pollenallergia ellen is, és már évek óta nem szorul gyógyszerszedésre. Hisz a következő generációban: „Mások a kérdésfelvetéseik is.” Amikor elmagyarázta gyerekének, hogy mi minden szennyezést okoz civilizációnk, a reakció ez volt: „Akkor minden, amit az emberiség kitalált, rossz?”

Nagy Réka, az ökoanyu (Fotó: CEU/Vegel Dániel)

Nagy Réka, az ökoanyu
– Fotó: CEU/Vegel Dániel

Egészséges épületek

Ürge-Vorsatz szakterülete a fenntartható építészet, e témában publikált nemrég fontos tanulmányt több tudóstársával a Nature folyóiratban. Hozott néhány érdekes példát a témában:

  • Kaliforniai mentora a házában banánokat termeszt, a nappali egybe van kötve az üvegházzal, s ez oldja meg a fűtést is.
  • Az emberek is bocsátanak ki magukból energiát. A CEU-n tartott előadás közönsége például 40 megawattot.
  • Heidelberg városában 116 hektáron 1700 passzív ház áll, ezek 90 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak fűtésre, mint ami egy átlagos lakóház.
  • Budapesten a 13. kerületben épültek ilyen szociális bérlakások önkormányzati költségből. Miskolcon is kínálnak ilyen házat „átlagcsaládoknak”.
  • Kanadában fából építettek toronyházat, mely 679 tonna szén-dioxid kibocsátásának vette elejét azzal, hogy nem kellett annyi cementet és acélt felhasználni az építéséhez, mint egy hagyományos épületnél.

Passzív házakba költözni „nem úri huncutság nyugatról”, fogalmazott Ürge-Vorsatz.

Minden jel arra mutat, hogy passzív házban élni egészséges dolog. Egy passzív házként épült budapesti óvodában például kevesebbet betegek a gyerekek, így szülei is kevesebbet hiányoznak a munkahelyükről.

Ha minden magyar ember ilyen épületben lakna, mindenki két nappal kevesebb betegszabadságot venne ki évente. Kiszámolták, hogy Németországban a megspórolt betegszabadságok száma minden egyes lakosra vetítve öt nap.