Ne rabszolgák termeljék meg az ételünket!

2016. június 13. hétfő - 19:24 / piacesprofit.hu
  •    

Bányák, építkezések, dohány- és teaültetvények, ruhagyárak – csak néhány a gyermekmunka gyakori helyszínei közül, ahol borzalmas munkakörülmények között, védelem nélkül, gyakran a túlélésért küzdve dolgoznak gyerekek, sokszor bántalmazásnak vagy akár szexuális erőszaknak kitéve.

Kép: FAO

Kép: FAO

Több mint 160 millió gyermekmunkás él a világon, a legtöbben a fejlődő országokban a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint. Több mint 70 millióan közülük még a 11. évüket sem töltötték be. Világszerte mintegy 100 millió gyermek, a gyermekmunkások közel 60 százaléka, dolgozik a mezőgazdaságban, akár még egészségüket és biztonságukat is veszélyeztetve. A szub-szaharai Afrikában minden ötödik 5–7 éves gyermek végez az életkorának nem megfelelő munkát, de nem sokkal jobb a helyzet Ázsiában vagy Latin-Amerikában sem: itt körülbelül minden tizedik gyerek minősül gyermekmunkásnak.

„Fogyasztóként jogosan várjuk el, hogy az általunk vásárolt élelmiszereket, a ruháinkat ne gyermek- vagy kényszermunkával állítsák elő” – mondta az adatok kapcsán az ILO főigazgatója, Guy Ryder. Az ILO ezért új, online kurzust indított a gyermekmunka visszaszorítására, amely többek között olyan technológiákat mutat be, amelyek alkalmazásával kevésbé lesz szükség a gyermekek bevonására, továbbá biztonságosabb mezőgazdasági technikákat ajánl.

Gyakran ez egészen egyszerű dolgokat jelenthet, például az ökrök megfelelő idomítása, hogy a szántás során ne a gyermekeknek kelljen előttük haladva vezetni őket. A gyomlálásban gyakran vesznek részt kiskorúak. Azonban új technológiák révén, például rizs soros ültetése gépi gyomirtással kombinálva, szintén csökkenthető az igény a gyermekmunkára. Afrikában egy a FAO által bevezetett, halak szárítására használt energiahatékony sütő egyrészt kevésbé teszi ki használóját a füst káros hatásainak, másrészt kevesebb tüzelővel üzemeltethető, így a tüzelő összegyűjtését végző gyerekek helyzete is könnyebb lett.

Méltányosság és kereskedelem
Mindenki egyetért azzal, hogy a munkáért megélhetését biztosító fizetség járjon. Hogy a gyermekmunka megengedhetetlen szörnyűség, és a Föld jövője érdekében is ideje lenne tenni valamit. A fair trade mozgalom viszont nem csak kritizál, hanem a megoldási javaslatot is kidolgozta.

Összefogás kell a gyermekmunka ellen

„A Fenntartható Fejlődési Célok elfogadásával az ENSZ célul tűzte ki azt is, hogy 2025-re felszámolják a gyermekmunkát. Ez ambiciózus, de valódi összefogással és a szükséges források biztosításával nem lehetetlen. A gyermekmunka elleni küzdelemben rendszerszintű változásra van szükség, csak komplex, más társadalmi és gazdasági kérdések együttes kezelésével lehet sikeres. Ha nem tudjuk felszámolni a gyermekmunkát, azzal csak újratermeljük a szegénységet, és soha nem fogunk tudni kitörni ebből a körforgásból” – fogalmazott Bördős Éva, a HAND elnökségi tagja.

A gyermekmunka elleni küzdelemben is fontos szerepe van a társadalmi tudatosságnak, illetve az átláthatóságnak. A gyermekmunka ugyanis például kiemelten jelen van az elektronikai és textiliparban, főleg a beszállítói oldalon. Hiába fogadnak el a nagyvállalatok etikai kódexeket, ha az azokban foglalt elveket a beszállítóikon már nem kérik számon. A fejlett országok vásárlóinak pedig tudniuk kellene, hogy kik és milyen körülmények között állítják elő a divatos ruhát vagy mobiltelefont, amit megvesznek, és fel kellene tenniük magukban a kérdést: valóban szükségem rá?

Egy címke segíthet a gyerekmunkásokon
A gyermekmunka az egyik legnagyobb probléma, amely az egyébként is sokszor támadott divatiparral kapcsolatban felmerül. Most egy védjeggyel a fogyasztói döntés kényszerítheti a cégeket arra, hogy felhagyjanak a szörnyű gyakorlattal.