Ne legyen atom, de a számla se dráguljon

2017. december 10. vasárnap - 16:08 / piacesprofit.hu
  •    

A franciák ugyan nem akarnak – német példára – kiszállni az atomenergiából, de csökkenteni kívánják annak részesedését és támogatják a megújítható energiaforrásokat, tükrözi egy francia-német felmérés.

 

Évekkel ezelőtt, amikor a német kormány (a fukusimai atomerőmű katasztrófája után) arról döntött, hogy fokozatosan leállítják az ország atomerőműveit és átállnak más energiaforrásokra, a francia közvélemény fenntartásokkal fogadta a lépést.

Franciaországban az áram háromnegyedét atomreraktorok szolgáltatják. A korábbi, szocialista kormány úgy döntött, hogy 2025-ig 50 százalékra szállítja le ezt a részesedést, azonban Emmanuel Macron konzervatív kormánya a közelmúltban bejelentette, hogy feladják ezt a tervet. Indokolásuk: a célt csak úgy lehetne elérni, ha környezetszennyező szén- vagy gázerőműveket építenének.

A közvéleménykutatás szerint a franciák 83 százaléka úgy véli, hogy többet kellene beruházni alternatív eneregiaforrásokba, annál is inkább, mivel az atomerőművek javarészt régiek, elavulnak. A megkérdezettek 55 százaléka immár jó példának tartja a német lépést, hogy elbúcsúztak az atomtól, de helytelenítik, hogy a németek így kevésbé járulnak hozzá a légkör felmelegedésének csökkentéséhez.

Ugyanakkor a franciák meg kívánják őrizni a jelenlegi, viszonylag alacsony áram-árat: a francia fogyasztó átlag 15 centet fizet egy kilowattóráért – a német éppen kétszer annyit. A francia áram-árak alakulásában szerepet játszik a növekvő piaci verseny is. Az egykor monopóliumot élvező állami szolgáltató, az EdF havonta százezer háztartási fogyasztót veszít, azok az olcsóbb versenytársakhoz, legújabban a Total konszernhez csatlakoznak. (FAZ)

14 ország tiltja be a szénerőműveket
A bonni klímakonferencián jött létre az új szénellenes szövetség, mely 2018-ra, a lengyelországi klímakonferenciára már 50 tagot szeretne számlálni. A csatlakozási feltétel: 2030 után nem lehet széntüzeléses erőművekkel energiát termelni.