Mintha ötezer családot lekapcsoltak volna

2016. április 16. szombat - 10:08 / piacesprofit.hu
  •    

Összesen 3600 megawattóra megújuló energiával gazdagították az országot, és évi 3500 tonna szén-dioxidtól mentesítették a környezetet azok a hazai önkormányzatok, akik az Energiaklub 2015/2016-os, fenntartató települési versenyein szerepeltek. Ez hatásában olyan, mintha 5000 háztartás egy éven át nem használna áramot.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Újra kereste az Energiaklub Magyarország „legnaposabb“ településé: 2016-ban Újszilvás lett a Napkorona Bajnok. A faluban működő napelem- és napkollektor-felületek nagyjából 250 család éves áramfogyasztásának megfelelő energiát termelnek. Magyarországon itt létesült először önkormányzati fejlesztésű napelempark, de a jó példát egyre több település követi.  Az egy lakosra eső napenergia-hasznosításban idén Nagypáli vihet haza ezüstérmet, és 100 nm-nyi tetőszigetelést. A kistelepülésen már szinte alig találni olyan intézményt, ami ne hasznosítaná a napenergiát.

„Az önkormányzat a településen élők számára mindig példaértékű. Ha ez a példa jó, akkor annak rengeteg plusz hozadéka van a gazdaság fejlődésétől a lakosság környezeti elköteleződésén át a közösség megtartóerejéig. Egyre több olyan települési szintű döntéssel találkozunk, amelyek a fenntartható energiagazdálkodást szolgálják. A versenyen való részvétel már önmagában jó példa, minden versenyző település okkal büszke az eredményeire” – mondta el Király Zsuzsanna az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ szakértője.

Zöldebb közbeszerzések

A Közbeszerzés zöldebben c. versenyben minden olyan projekttel nevezhettek az önkormányzatok, amely szén-dioxid-megtakarítással jár, például középületek energiahatékonysági korszerűsítésével, világításkorszerűsítéssel vagy hatékonyabb irodai berendezések beszerzésével. A projektek rangsora a szakmai zsűri pontozása és a leghatékonyabban elköltött forintok alapján állt össze.

Az abszolút és kistelepülési kategóriában is Ajak városa nyert, a település 4 kulcsfontosságú intézményének energetikai korszerűsítésével lett az első. Ők az energiamegtakarítás révén évente 110 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terhelik a környezetet, miközben évi 5 millió forinttal csökkennek az önkormányzat energiakiadásai. A 10 és 100 ezer fős települések kategóirájában Budapest XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre lett a legjobb. Náluk a Kassa utcai Általános Iskola napelemmel és napkollektorral is kombinált komplex energetikai korszerűsítése lett a kategórianyertes projekt. A nagytelepülések kategóriagyőztese Budapest III. kerülete, Óbuda-Békásmegyer lett, a Pais Dezső utcai Általános Iskola felújításával.

Jönnek az állami napelemparkok?
Körülbelül tíz, átlagosan 4 MW teljesítményű állami napelempark építését fontolgatja a kormány – értesült az NRGreport. Ezzel jelentősen nőne a hazai beépített napelem-kapacitás, ám Magyarország lemaradása annyira jelentős az európai átlaghoz képest, hogy a projekt, ha valóban meg is valósul, még mindig csak az első lépést jelenthetné a felzárkózáshoz.