Milyen zöld programot várnak az emberek a politikusoktól?

2011. február 20. vasárnap - 19:29 / Sajtóközlemény
  •    

Természeti veszélyekkel, többek között a jégtakarók olvadásával, környezeti katasztrófákkal és szélsőséges időjárási viszonyokkal azonosítja a klímaváltozást a lakosság többsége. Ennek közvetett, ám mindennapi életünket meghatározó társadalmi és gazdasági hatásaival azonban szinte nem is számolnak az emberek. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. új kutatásából az is kiderül, hogy a lakosság hajlandó áldozni energiatakarékossági beruházásokra, ha a megfelelő kereteket a döntéshozók biztosítják.  

A reprezentatív kutatást a felnőtt, többségében középkorú budapesti és Pest megyei lakosság körében végezték. A felmérés rámutatott, hogy a polgárok nagy része tart attól (42% nagyon tart, további 40% eléggé tart tőle), hogy a klímaváltozásnak már a közeljövőben lesz valamilyen negatív hatása. A megkérdezettek 47%-a gondolja úgy, hogy ezzel összefüggésben az energiahordozók ára jelentősen növekedni fog. 
  
A legtöbben a természeti katasztrófák gyakoribbá válását, a szélsőséges időjárási viszonyokat és a jég- és hótakaró olvadását jelölték meg veszélyként. Jóval kevesebben gondolják úgy, hogy a klímaváltozás olyan társadalmi, gazdasági veszélyeket is magában hordoz, mint a szegények és a gazdagok közti különbségek növekedése, háborús konfliktusok vagy akár egy új népvándorlási hullám elindulása. Éhínségtől, vízhiánytól, új betegségek megjelenésétől, illetve a gazdaság teljesítőképességének csökkenésétől is alacsony számban tartanak az emberek.  

A kutatás arra is kitér, hogy a lakosság milyen környezettudatos lépéseket tesz saját életmódjának javítása érdekében. A megkérdezettek 39%-a anyagi megfontolásból választ energiatakarékos háztartási gépeket és 35 %-uk áramtalanítja háztartási készülékeit. Budapesten és Pest megyében a válaszadók 65%-a cserélte le hagyományos izzóját egy energiatakarékos változatra, mely hűen tükrözi, hogy a kevesebb anyagi ráfordítást igénylő változtatások a népszerűek.

Energiatámogatást remélnek
Magasabb energiatámogatás esetén a lakosság 42%-a alapvetően, további 17%-uk feltételekkel hajlandó lenne energiatakarékos beruházásokra jelentős összeget fordítani, ebből 37%-uk akár havi 16 ezer Ft-nál többet is áldozna ezért, hogy a beruházással csökkenjen energiafogyasztása és ezzel kiadása.