Milliókat tartanak el, mégis irtjuk őket

2016. április 07. csütörtök - 19:13 / piacesprofit.hu
  •    

A Földön található természeti világörökségi helyszínek közel felét veszélyeztetik különböző beruházások és ipari tevékenységek a WWF tanulmánya szerint. Pedig ezek a területek nélkülözhetetlenek az emberek és a környezet számára, mégis itt folyik világszerte olaj és gáz kitermelés, bányászat, vagy illegális fakitermelés.

A Nagy Korallzátonyt

A Nagy Korallzátonyt is a pusztulás fenyegeti – Kép: WWF

A világszerte található 229 világörökségi helyszínből 114 természeti és vegyes világörökségi helyszínt érint olaj vagy gázkitermelés, bányakoncesszió, vagy egyéb káros ipari tevékenység. “ Világörökségi helyszíneinket a legmagasabb védettségi szint illetné meg, ehelyett gyakran még ezeket az értékeket sem tudjuk megóvni” – mondta Marco Lambertini, a WWF Nemzetközi főigazgatója. “Abban mindannyian egyetértünk, hogy ezek a bolygó legértékesebb és különlegesebb részei, ezért össze kell fognunk azért, hogy ezek a területek továbbra is biztosíthassák az emberek és a természet jólétét.”

Magyarország népességét is meghaladja azok száma, akik valamilyen formában függenek a világörökségi helyszínektől. Ezek a területek a legtöbb esetben ivóvizet és élelmet nyújtanak az ott élők számára vagy különféle bevételi forrást jelentenek. Közép- és Délkelet-Európában is legalább öt helyszín van jelenleg is veszélyben.

Egészségünket tüzelné el a kormány?
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több lignitbánya megnyitását tervezik. A WWF Magyarország környezetvédelmi felméréséből ijesztő adatok kerültek napvilágra a lignit és szénbányászat és tüzelés környezeti, egészségügyi hatásairól.

“A helyszínek között szerepelnek az Aggteleki Barlangok Magyarországon, a Pirin Nemzeti Park idős erdei és a Srebarna Tó madárrezervátuma Bulgáriában, továbbá a Duna-Delta és Kárpátok ősbükkösei” – mondta Andreas Beckmann, a WWF Duna-Kárpátok Programjának vezetője. (Magyarország legértékesebb erdei is súlyos veszélyben vannak.)

“Ezen területek olyan nemzeti és európai szabályozások szerint is védelmet élveznek, mint a Natura 2000 hálózat, ezért ezeket mindenképpen tiszteletben kell tartanunk, és mindenféle káros tevékenységet meg kell szüntetnünk, valamint a további engedélyek kiadását meg kell akadályoznunk. A Világörökségi helyszínek mindannyiunk közös értékét képezik, és ha megfelelően és fenntarthatóan kezeljük őket, hatalmas hozzáadott értékük lehet a helyi közösségek és a gazdaság számára egyaránt.”

A világörökségi helyszínek kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy elérjük a tavaly elfogadott globális, fenntartható fejlődési célokat. A jelentés szerint a természeti világörökségi helyszínek 90%-a munkahelyeket teremt, és további lehetőségeket nyújt határaikon túl is.

“Meg kell értenünk, hogy nem az emberek védik ezeket a területeket, hanem ezek a területek védik az embereket. Kormányainknak és a gazdasági szereplőknek is a hosszú távú értékeket kell szem előtt tartaniuk a rövidtávú gazdasági haszonnal szemben, és tiszteletben kell tartaniuk ezeknek a területeknek a jelentőségét.” – mondta Lambertini. “El kell felejtenünk a káros beavatkozásokat, és helyette fenntartható alternatívákat kell találnunk, amelyek megerősítik a Világörökségi helyszíneket, emelik azok értékét és ezzel lehetőségeket nyújtanak az emberek számára.”

Egyre nagyobb a baj az óceánokban
Ha a tenger tovább savasodik és a mészhéjú élőlények nem képesek vázat alkotni maguknak, felborul a tengeri élővilág tápláléklánca. Csak az üvegházgáz-emisszió radikális visszafogásával menthetők meg a világ korallszigetei. Fogy az idő.