Élet-halál kérdés a tengerek tisztítása

2016. október 05. szerda - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Több mint 90 ország felajánlásaiból 5,3 milliárd dollárt gyűlt össze egy washingtoni ökológiai csúcstalálkozón, melyen Barack Obama is felszólalt. A pénzt a tengeri ökoszisztémák megóvására fordítják.

Az óceánok gyakran a senki földjének tekinthetők, amennyiben a nemzeti hovatartozásról és az államhatárokról van szó. Megóvásuk mégis minden ország közös érdeke. Washingtonban a Georgetown Universityn tartott kétnapos konferencián szeptemberben 90 ország kormánya tett felajánlásokat, hogy orvosolják a klímaváltozásból, a környezetszennyezésből és a halállomány túlhalászásából eredő káros hatásokat. Ez volt a harmadik ilyen csúcstalálkozó.

(Számos kezdeményezés fut, egy fiatalember például sajátos találmánnyal akarja megtisztítani az óceánokat a förtelmes hordaléktól.)

Az amerikai külügyminisztérium kalkulációja szerint az összegyűlt pénzből 3,4 millió négyzetkilométernyi óceánterület nyer majd védelmet a felajánlások révén. Az Egyesült Államok 20 országgal közösen 40 tengeri környezetvédelmi területet alakít ki, ahol korlátozni fogják a halászatot és az olajkitermelést is. Az USA első ilyen jellegű környezetvédelmi területének nagysága 12 724 négyzetkilométer, és New England partjainál létesül. Ez a szakasz a víz alatti hegyvonulata és kanyonjai miatt ismert.

fotó: freeimages.com

Fotó: freeimages.com

A konferencián olyan országok jelentettek be összesen 136 környezetvédelmi kezdeményezést, mint Anglia, Kanada, Franciaország, Malajzia, Marokkó, Norvégia, a Seychelles-szigetek, Thaiföld, SrÍ Lanka, Kambodzsa, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, Kuvait, Libanon, Palau. Az akciókban nonprofit szervezetek és alapítványok is részt vesznek.

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere hangsúlyozta, az óceánok egészsége és épsége „élet és halál kérdése, nemzetbiztonsági és nemzetközi biztonsági kérdés”, mivel a Föld lakosságának közel fele az óceánokból nyeri élelmét, a globális munkaerőnek pedig 12 százaléka szerzi megélhetését a tengerekből.

Az EU 2017-ben hasonló konferenciát szervez. A 2018-as rendezvényt Indonéziában, a 2019-es csúcstalálkozót Norvégiában rendezik majd meg.

Forrás: Reuters

Egyre nagyobb a baj az óceánokban
Ha a tenger továbbsavasodik, és a mészhéjú élőlények nem képesek vázat alkotni maguknak, felborul a tengeri élővilág tápláléklánca. Csak az üvegházgáz-emisszió radikális visszafogásával menthetők meg a világ korallszigetei. Fogy az idő.