Mesterséges fotoszintézis működtetheti a világot?

2015. augusztus 19. szerda - 19:11 / piacesprofit.hu
  •    

Megoldást jelenthet a világ energiaproblémáira egy új kutatás eredménye. A Melbourne-i Monash egyetem kutatói szerint a tiszta energiát termelő mesterséges fotoszintézis technológia működtethetik majd a világot.

Kép: Pixabay

A Melbourne-i Monash egyetem által kifejlesztett mesterséges fotoszintézis technológia napenergia felhasználásával képes a vizet üzemanyaggá alakítani, mely felhasználható autók működtetésére és az otthonok energiaellátására. Az új technológia rekord hatásfokkal képes hidrogén előállítására napenergia felhasználásával, írja azimpressmagazin.hu.

A mesterséges fotoszintézis speciális technológiával a vízből különválasztja a hidrogén részecskéket, mely üzemanyagként használható fel. Az eljárás az egyik legtisztább energiaforrás lehet, hiszen a folyamat során nem keletkezik szén-dioxid, se egyéb káros anyag. „Az üzemanyagcellákba kerülő hidrogént közvetlenül elektromos áramtermelésre is fel lehet használni elektromos autók működtetésére, illetve olcsó energiatárolóként is lehet használni a napelemmel üzemeltetett házakban, mondta a kutatást vezető  Doug MacFarlane professzor.

Fenntartható üzemanyag

Az egyetem kutatói a mesterséges fotoszintézis technológia kifejlesztésével megpróbálták leutánozni a természetet, hogy új alternatívát találjanak a hagyományos fosszilis tüzelőanyagokkal szemben. „A mesterséges fotoszintézis egy olcsó, tiszta és megújuló forrása lehet a hidrogénnek, mely fenntartható üzemanyagként véglegesen megszüntetheti a közlekedésből származó káros anyag kibocsátást”, nyilatkozta a vezető kutató professzor Leone Spiccia.

Forrás: www.impressmagazin.hu

Nem álom a CO2-kibocsátásmentes autó
Elkészült a prototípusa, és hamarosan európai tesztkörútra indul az első, a jármű szén-dioxid-kibocsátását akár 50 százalékkal csökkentő Greenion technológiával felszerelt autó. A magyar feltaláló ötletén alapuló technológia elterjedése forradalmat hozhat a járműgyártásban, és a cégnél tapasztalt jelentős érdeklődés is arra utal, hogy a fejlesztésben hazai és nemzetközi cégek és szervezetek is fantáziát látnak.