Menekülteknek is szuper dizájnt kreált az IKEA

2017. február 06. hétfő - 20:10 / klímablog
  •    

Az IKEA Better Shelter névre keresztelt, menekültek számára készült átmeneti otthon dizájnja kapta a londoni Design Museum áhított Beazley Díját 2016-ra. A zsűri indoklása szerint azért, mert zseniálisan reagál egy valós krízisre.

A svéd bútorgyárra jellemzően lapos csomagolásban szállítható, menekültek számára ideiglenes otthont biztosító Better Shelter nyerte el a világ egyik legrangosabb tervezői díját. A felelős építészeti projekt olyan versenytársakat ütött ki, mint egy sebészeti robot vagy épp a grafikai kategória nyertese, David Bowie utolsó lemezének dizájnja. A fődíjat korábban többek között a 2012-es olimpiai fáklya és a Barack Obama elnöki kampányához készült, ikonikussá vált „Hope” plakát nyerte meg.

ikea better shelter

Kép: Better Shelter

A most díjazott Better Shelter projekt Johan Karlsson, Dennis Kanter, Christian Gustafsson, John van Leer, Tim de Haas, Nicolò Barlera, az IKEA Alapítvány és az ENSZ menekültügyi szervezetének közös munkájaként valósult meg. Az IKEA az elkészült menedékekből 10 ezer darabot juttatott el az ENSZ menekültügyi főbizottságának.

A laposra csomagolt ideiglenes otthon felépítése nagyjából négy órába kerül. Ha elkészült, bejárati ajtaja zárható, megfelelő szellőzést is biztosít a bent lakóknak, valamint napelemei révén elektromos világítást vagy éppen a telefonok töltését is lehetővé teszi (ami a menekültek számára az otthoniakkal való kapcsolattartás szempontjából kiemelten fontos). Jelenleg már 30 ezer darabot használnak belőle, tehát a zsűri véleménye szerint jó úton van ahhoz, hogy valódi társadalmi változást tudjon elérni azzal, hogy olyan átmeneti otthont biztosít a menekülteknek, amely lehetővé teszi méltóságuk megőrzését.

Menedék, víz és fény – mindezt nyújtja a menekülteknek a „fonott otthon”

Menekültek számára tervezte a jordániai-kanadai építésznő az innovatív sátrát, amely fenntarthatóbb, mint az otthonok többsége. Vízálló, szellőzik, képes napenergia tárolására és vízgyűjtésre is. Álomszerűen hangzik? Pedig megvalósul.