Megtarthatják a bőrüket a szamarak

2016. augusztus 13. szombat - 16:00 / PP/MTI
  •    

Betiltotta a szamárbőr exportját Burkina Faso, mivel akkora a termék iránti kereslet Ázsiában, hogy az már az ország szamárpopulációjának fennmaradását fenyegeti. Ázsiában ugyanis a szamarak bőre a hagyományos kínai orvoslás egyik fontos alapanyaga.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A BBC beszámolója szerint a kormány az export leállításával kapcsolatban leszögezte, hogy a szamarakat az elmúlt időkben túlságosan kihasználták, és ezentúl arra törekednek, hogy fenntartható maradhasson az állatállomány. A Burkina Fasó-i szamárbőrexport egyik nagy felvevőpiaca Kína volt, ahol a hagyományos gyógyításban alkalmazzák, orvosságokat készítenek a felhasználásával. A legismertebb termék, amit a szamárbőrből nyernek, egy frissítő tonik, amelyet általános immunrendszer-erősítőként alkalmaznak. Az ázsiai országban olyan népszerű, hogy exkluzív csomagolásban drága ajándékként is forgalmazzák. Mivel Kínában egyre erősödik a fizetőképes középosztály, alaposan megnőtt az ilyen luxuscikkek iránti kereslet is.

A szamarak húsát különlegességként fogyasztják egyes kínai régiókban, különösen az ország északi részén. Hopej tartományban népszerű fogás a “szamárburger”. De leveseket és ragukat is készítenek szamárhússal. Burkina Fasóban elsősorban szállításra használják a szamarakat, de akadnak olyan közösségek, ahol a húsukat is fogyasztják. Az exportigény miatt nagyon magasba szökött a szamarak ára, míg régebben még négy dollárt kértek egy csacsiért, az utóbbi években már 50 dollárba került egy állat.

A szegény nyugat-afrikai országban mintegy 1,4 millió szamár él. A hatóságok szerint míg 2015 első negyedévében ezer szamárbőrt exportáltak, a negyedik negyedévre elérték a 18 ezer darabot. Idén az első félévben már majdnem 65 ezer szamárbőrt szállítottak külföldre, főleg Kínába.

Pink festék menti meg a rinocéroszokat?
Egy újszerű megoldás vethet véget az orrszarvúak orvvadászatának. Egyelőre 100 állat szarvába fecskendeztek olyan rózsaszín festéket, amilyet a bankjegyekben is használnak – vagyis kiszűrhetővé válnak, ha a vadászokhoz kerül a “trófea”.