Megoldás a globális éhínségre: csótánytej?!

2018. április 22. vasárnap - 10:01 / Kriston László
  •    

A csótányok tejében van egy fehérjekristály, ami négyszer több tápanyagot tartalmaz, mint a tehéntej. Ez hasznos eszköz lehet a globális élelemzésben.

Nemcsak az éhezés globális baj, hanem a krónikus vitamin- és tápanyaghiány is, ami a harmadik világ gyerekeinél fejlődési rendellenességeket okoz. Ez talán még fontosabb aspektusa a problémának, hiszen egy munkaképes és egészséges felnőttkor lehetőségét rabolja el a kiskorúaktól. Ugyan a csótányok többsége nem termel tejet, egyik fajtájuk, a Diploptera punctate az egyetlen, amely kibocsát magából valamiféle tejnek nevezhető nedvet, mely fehérjekristályt tartalmaz, hogy ezzel táplálja az utódait.

Az már önmagában érdekfeszítő jelenség, hogy egy rovar tejet termel, de ez még csak a tudomány rajongóinak nagy szám. A dolog praktikus, gazdasági alkalmazása már szélesebb körben számíthat figyelemre: a csótány tej ugyanis tápanyagdúsabb, mint a tehéntej, méghozzá több mint négyszer több proteint tartalmaz. De még a szarvasmarha tejénél zsírosabb bivalytejnél is tápanyagdúsabb a csótánytej.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Persze nagy mennyiségben aligha lehet előállítani csótánytejet, ezért az indiai Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine kutatói elemezték az említett fehérjekristály előállításáért felelős gént, hogy reprodukálni tudják a folyamatot laboratóriumi körülmények között, vagyis mesterségesen előállítani a kristályt nagy mennyiségben, a gén és élesztőgomba segítségével.

Szuperétel

Ha nem ennénk húst, az összes éhező jóllakhatna
A legfrissebb adatok szerint 51 országban 124 millió ember súlyosan éhezik – hívta fel a figyelmet a FAO. Egy friss kutatás szerint ők mind jóllakhatnának, ha átállnánk a vegetáriánus étrendre és még bőven maradna is felesleg.

A biológusok, agronómusok és élelemiszeripari mérnökök nagy ambíciója napjainkban, hogy olyan új kalória- és tápanyagforrásokat találjanak, amik afféle szuperélelemként (superfood) működnek, vagyis egyszerre sok minden van bennük, könnyű őket előállítani, termeszteni, és széles néprétegek számára kínálnak laktató, egészséges táplálékot.

A csótánytej kristálya azért ilyen superélelem, mert van benne fehérje, zsír és cukor is. Ráadásul „időzített” élelem, vagyis amikor a szervezet elkezdi feldolgozni, akkor még több fehérjét bocsát ki magából, vagyis emésztés közben még táplálóbb hatású, még kalóriadúsabbá válik a testünk számára.

Ez okból persze nem a nyugati világ kalóriabevitelben nem szűkölködő polgárainak lenne fontos egy ilyen tej, hanem a szegény országok lakóinak, akiknek mindennapi problémájuk a létszükségletnek számító ásványi anyagok beszerzése. Az elképzelés az, hogy kis dózisokban lenne gyártható és adagolható étrend-kiegészítőként, így nagy mennyiségű kalóriát és ásványi anyagokat adna a szervezetnek.

Ezek a találmányok menthetik meg az emberiséget
A környezetünk megóvását és a zöld életmódot szolgáló termékek, eljárások fejlesztése egyre inkább középpontba kerül, a nagyvállalatok többsége is a zöld megoldások felé fordul. Az innovációs törekvések fő mozgatórugója a fenntarthatóság, így sorra születnek az ezt elősegítő forradalmi újdonságok a gazdaság szinte minden területén. A környezetbarát találmányok egy részét majdnem mindenki ismeri, vannak azonban olyanok, amelyekről alig hallhatunk. Íme 5 érdekes – többek között magyar – ötlet a zöld innovációk csokrából.