Megéri lecserélni a régi mosógépet

2008. november 15. szombat - 18:23 / piacesprofit.hu
  •    

A legtisztább és legolcsóbb energia a fel nem használt energia; a háztartások bővülő energiatakarékossága akár egy egész erőművet is feleslegessé tehet - mondta Katona Kálmán (MDF), az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke szombaton.

A parlamentnek minél hamarabb el kell kezdenie egy klímapolitikai stratégia kidolgozását a szén-dioxid-kvóta kereskedelemből befolyó összegek elköltésére – közölte Katona Kálmán a CECED Magyarország Egyesülés és az Electro-Coord Magyarország Kht. által közösen meghirdetett energiatakarékossági verseny budapesti megnyitóján.

A “Forgó Morgó Energiahatékonysági Program” célja elősegíteni a háztartásokban található régi, energiapazarló háztartási gépek cseréjét. Erre szükség van, hiszen a tíz évnél idősebb gépek aránya Magyarországon rendkívül magas, 35-40 százalék – állítja Mészáros Fanni, a CECED cégvezetője.

A kisebb energiafelhasználásért a felhasználók az olcsóbban üzemeltethető, hatékonyabb készülékek vásárlásával tehetnek a legtöbbet, míg a gyártók felelőssége a folyamatos technikai fejlődést jelentő beruházásokban van – fejtette ki.

Az Európai Unióban több mint 188 millió elavult technikájú készüléket használnak a háztartások. Azok újracserélésével teljesíthető lenne a kiotói-jegyzőkönyvben vállalt szén-dioxid-kibocsátás csökkentés mintegy 6 százaléka.