Március végéig pályázhatunk olcsóbb fűtésre és meleg vízre

2012. február 06. hétfő - 09:49 / piacprofit.hu
  •    

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer „Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram" című pályázat meghosszabbított határideje 2012. március 31-én jár le.

A beérkezett és befogadott pályázatok támogatási igénye a rendelkezésre álló 2,9 milliárd forintos támogatási keretnek eddig közel kétharmadát kötötte le. A fennmaradó összegből változatlanul hozzáférhető a lakásonként akár 800 ezer forintos, vissza nem térítendő támogatás. (Van, ahol napkollektorral küzdenek a tanítási szünet ellen.)

A beruházásokkal a lakóépületek fenntartásának költségei mérsékelhetők, az energiafogyasztás csökkenthető. Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer utófinanszírozású pályázata elsősorban a háztartások fűtési és használati meleg vizének napkollektoros előállításához nyújt támogatást.

A támogatható tevékenységek közé tartozik – a lakóingatlan építési technológiájától függetlenül – a napkollektorból és csatlakozó elemekből álló rendszer beszerzése és telepítése is. Pályázatot magánszemélyek és maximum 12 lakásos társasházak nyújthatnak be. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezheti, de lakásonként legfeljebb 800 ezer forint támogatás nyerhető el. A munkadíj nem lehet több a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30 százalékánál. A telepítendő napkollektor-rendszernek szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez és egész évben működőképesnek kell lennie. (Ahogy egyre inkább tömegtermékké válnak, fokozatosan csökken a szolár-panelek és -cellák árszintje.)

A pályázatra vonatkozó minden információ elérhető a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. honlapján www.emi.hu/napkollektor vagy a zbr.kormany.hu oldalon.

Energiatermelő híd épül
Napelemekkel fednek be Londonban egy Viktória korabeli vasúti hidat. A Blackfriars így a világ egyik legnagyobb városi naperőművévé változik, ráadásul a vonatok zavartalanul közlekednek majd a tetőt borító 4400 napelem alatt. A borongós angol időjárás ellenére a rendszer a várakozások szerint évi 900 ezer kilowattóra áramot termel majd, ami az azonos nevű vasútállomás energiaszükségletének felét fedezi. Így évi ötszáztizenegy tonnával kevesebb széndioxid jut a levegőbe.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor