Már a zöldség is radiaoktív Japánban!

2011. április 18. hétfő - 22:30 / Sajtóközlemény
  •    

A súlyosan megsérült fukusimai atomerőművet övező kitelepítési zónán kívüli területen két specialista sugárzásmérő csapat végzett méréseket. Javaslatuk szerint tovább kellene bővíteni a kitelepítési zónát.

A Greenpeace felszólította a japán kormányt, hogy teljesen ürítse ki a radioaktív "forró pontokat",
azokat is beleértve, amelyek városokat vesznek körbe; ilyen helyzetben van például Iitate és Namie városa, mivel a mérőcsapatok által gyűjtött adatok nagy kiterjedésű céziumszennyezésre utalnak.

"A Fukusima vonzáskörzetében élők akár több mint 5 milliSievert/év sugárzásnak is ki lehetnek téve, amely szint Csernobilban a kitelepítési határérték volt az 1986-os katasztrófát követően", mondta Rianne Teule, a
Greenpeace sugárzási szakértője.

A Greenpeace sugárzásmérő csapatai 4 mikroSievert/órás sugárzási szintet mértek Fukusima város egyik játszóterén, és 2,8 mikroSievert/órát egy korijamai szentélyben. Ezek a szintek elég magasak ahhoz, hogy az ott lakók a maximális elfogadható éves sugárzási dózist hetek alatt megkapják. A Kiotói Egyetem talajelemzése azt mutatja, hogy e forró pontok sugárszennyezettségének 80%-a céziumizotópokból származik, amelyek hosszú évekig megmaradnak a környezetben.

Radioaktív zöldségek

A régióból vett zöldségminták legalább egyikét radioaktív hulladéknak lehetne lesorolni. "A hatóságoknak sürgősen fel kell hívniuk erre a fogyasztók és a termelők figyelmét azáltal, hogy fokozzák az élelmiszerek és a talaj ellenőrzését, valamint védett státuszt adnak Fukusima vonzáskörzetének", tette hozzá Teule.

"Mivel több mint egy millió ember él Fukusima és Korijama vonzáskörzetében, elfogadhatatlan, hogy a hatóságok továbbra is figyelmen kívül hagyják a helyzet súlyosságát – vonta le a következtetést Szató Junicsi, a japán Greenpeace ügyvezető igazgatója.