Már a strandon sem kell aggódnunk

2010. június 14. hétfő - 18:22 / klímablog
  •    

A jéghideg sörök alumínium dobozai, a műanyag ásványvizes és üdítős palackok és a gyerekek gyümölcsleves italos kartondobozai a budapesti strandokon eddig a kommunális hulladékba, onnan pedig hulladékégetőbe, vagy hulladéklerakóra kerültek. Ez a rendszer most azonban megváltozik.

Mostantól a szezon végéig már 6 budapesti strand – a Pünkösdfürdői, a Római, a Paskál, a Csepeli, a Palatinus és a Dagály – látogatói gyűjthetik szelektíven a fürdőzés közben elfogyasztott italok és hűsítők kiürült csomagolásait.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjain kiépített, 20 gyűjtőpontból álló rendszer működését az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. koordinálja. A kezdeményezésben szerepet vállaltak az egyes hulladéktípusok újrahasznosításáért munkálkodó közhasznú szervezetek is, amelyek számos bemutatóval népszerűsítik majd a környezettudatos gondolkodást és a szelektív hulladékgyűjtést a strandolók körében.

A szervezők várakozásai szerint, a 6 budapesti strand több százezres látogatóközönségének közreműködésével jelentős mennyiségű alumínium, műanyag és italos kartondoboz csomagolás kerülhet begyűjtésre és újrahasznosításra, így azok a továbbiakban nem terhelik a környezetet.