Már az ablakunk is okos lesz

2015. augusztus 30. vasárnap - 10:01 / klímablog
  •    

Az okostelefonok, okostévék, okoskarórák, okosautók és okosmérők után itt vannak az okosablakok. Mobiltelefonról vezérelhetők és tetszés szerint állítható a dőlési szögük és a rajtuk lévő fényvisszaverő réteg, hogy minél kevesebb forróságot okozzon az üvegre verődő napsugár. Ez mind szép, de még az okosmérők elterjedése is várat magára. Miért?

A kaliforniai Milpitasban lévő startup cég, a View 500 millió dollárt szedett össze befektetőktől okos ablaka gyártására, jelentette a Business Insider. A prototípus létezik, már csak a tömegszériagyártás elindítása a kérdés.

Sötétítés gombnyomásra

Jelenleg spalettákat, redőnyöket, rolókat használunk a napfény kívül tartására a belterekből, hogy ne melegedjenek fel szobáink a tűző napsugaraktól. Ahol a függönyökkel vagy reluxákkal van megoldva a helyzet, tehát az ablakon belüli, beltéri rétegekkel, ott továbbra is fennáll a probléma, a nap felmelegíti az ablakot, illetve visszaverődik rajta fénysugár és továbbra is hőt sugároz.

Tombol a kánikula – így hűtsük az irodát klíma nélkül
Nem az az egyetlen megoldás a hőségben, hogy benyomjuk a légkondit! Ha kicsit odafigyelünk, egy újabb elektromos berendezés használata nélkül, környezetbarát módszerekkel is kellemesebbé tehetjük a hőmérsékletet, ráadásul az áramszámla sem nő majd az égig.

A View okosablakának színezetét – hogy rajta van-e a fényvisszaverő réteg vagy nem – a mobiltelefonon keresztül állíthatjuk be, hogy a sugarak a lehető legjobban verődjenek vissza. A szoftver olyan funkciót is lehetővé tesz, amellyel az ablak napközben folyamatosan mozdul, hogy alkalmazkodjon a világító égitest aktuális állásához.

Az okosablak fejlesztői szerint a termék energiatakarékos megoldás, mivel megspórolható vele a légkondicionáló egész napos, maximális fokozaton történő működtetése.

Az ablak sajátos építészeti megoldásokhoz, speciális igényekhez is szabható (mind vastagságát, mind méretét és formáját tekintve), attól függően a szóban forgó háznak milyen üvegfelületre van szüksége. Az ablak gyártói azt remélik, elsősorban kórházak alkotják majd a termék elsődleges felvevőpiacát, másodsorban pedig a szállodák. Elő-megrendeléseiket már olyan márkák küldték el a Milpitasnak, mint a Hilton szállodalánc és a Colorado State University.

Várat magára a közműszektor okos-forradalma

És ha már az áramfogyasztásnál tartunk: szakemberek szerint lassabban halad az okosmérők térnyerése világszerte, mint amilyen gyors adoptációra azt egyértelmű előnyei predesztinálnák.

Civilizációnk vérkeringése folyik itt.
(fotók: freeimages.com)

Az okosmérők lehetővé teszik a háztartások számára, hogy a saját nap- és szélenergiás eszközeik által termelt energiából a felesleget a hálózatba visszatáplálják -pénzt keresve ezzel-, vagy hogy a hálózatból jövő villamos energiára mikor, melyik órában hagyatkozzon a fogyasztó – ez különösen Amerikában fontos, ahol jelentős eltérések lehetnek a csúcsidőben és a csúcsidőn kívül vett energia árában.

Et hívják dinamikus árazásnak, amely elvileg arra motiválná a fogyasztót, hogy ne terhelje túl a csúcsidőben a hálózatot, s ne délben indítsa be pl. a mosó- és a mosogatógépet, vagy az elektromos autó akkujának feltöltését), illetve mikor áll rendelkezésre bőséges megújuló energia (napsütéses, szeles napokon) – ezek működését is szabályozni, időzíteni lehet, akár a távolból is, ez azonban már a Dolgok Internetének zenéje, amikor is minden háztartási eszköz csatlakozik egy nagyobb online rendszerhez.

Hiába élvez állami támogatást az USA-ban -a kormány a 2009-es gazdaságélénkítő törvénycsomag keretéből 2,5 milliárd dollárt költ az okoshálózat kiépítésére-, még évekre van szükség, mire az okosmérők országos elterjedése megvalósul, írta a The New York Times.

A kezdeti befektetés ugyan nem kicsi, de Illinois államban kiderült, hogy az államilag támogatott okosmérős programban résztvevő háztartásoknak 20 %-kal sikerült csökkenteni az energiafogyasztásukat. A programban résztvevő fogyasztók üzenetet kapnak a szolgáltatótól, mikor haladja meg az áram ára egy bizonyos árszintet. Az okosmérő a fogyasztást nemcsak az árammennyiségre vonatkozóan, de (dollár)centre pontosan is kijelzi.

Keresztül-kasul

Sokan a napsütétes órák kezdete előtt hűtik le a házukat a légkondicionálókkal, hogy délután lassabban melegedjenek fel a helységek és a falak. Így nem kell a készüléket egész nap működtetni. Van aki házának 110 dolláros havi áramköltségéből 15-20 dollárt takarít meg így.

Van ennek a csúcsidőből való fogyasztás más órákra való terelésének egy kollektív vonzata is: szakértők úgy vélik, ahhoz, hogy az árak bizonyos órákban lemenjenek, legalább a lakosság 10 %-ának kell áttérnie az okos áramhasználatra.

Az Egyesült Államokban a társadalomnak csak kevesebb mint 1 %-a állt át erre a módszerre, állítja a Navigant Consulting. 2025-re várhatóan 14 millió lesz az okosfogyasztók létszáma, ami még mindig viszonylag kis hányad a közel 300 milliós lakosságnak. Az Energiaügyi Minisztérium becslése szerint egy éven belül 65 millió okosmérő fog működni az országban, ez azonban magában foglalja a vállalati és ipari épületekben működő mérőket is.