Már a nyár sem a régi…

2016. június 26. vasárnap - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Kánikulával, hirtelen tört be a június a meglehetősen hektikus május után. Lassan ez sem meglepő. A klímaváltozás ma már megkérdőjelezhetetlen, hatása beépül mindennapjainkba, és alkalmazkodunk hozzá. Befolyásolja, hogy hová megyünk nyaralni, milyen krémeket használunk, hogyan öltözködünk, milyen gépekkel szereljük fel az otthonunkat, és még sorolhatnánk.

Hová menjünk?

Elsősorban a mediterrán országok iránt érdeklődnek a magyar utazók, akik szeretnek autóval jól elérhető támpontokat keresni, de kedveltek a charter járatos nyaralások, és fokozatosan nő az érdeklődés a tengeri hajóutak iránt is. A SZÉP kártya pedig a belföldi nyaralásokat tette kedveltté az utóbbi időben.

“Embere válogatja, hogy valaki csak pihenni szeretne, vagy körutazással világot látni, esetleg mindkettőt. A magyarok nyitottak, akár nyáron elmennek Thaiföldre, holott eddig a monszunos időszak sokakat visszatartott” – mondja Mikola György, az OTP Travel Kft. értékesítési és marketingvezetője, aki szerint az utazók gondosan tanulmányozzák az időjárási viszonyokat úti céljuk kiválasztásakor. – Nem véletlen, hogy megnőtt például az északi utak iránt az igény. A jó repülőgép-összeköttetésnek köszönhetően sokkal könnyebben elérhető ma Izland, mint korábban, de népszerűek a skandináv országok is. Igazi slágerré váltak az északi hajóutak, különösen a norvég fjordok körüli kirándulást kedvelik nagyon. A luxushajók nappal kikötnek, olyankor az utazók városnézéssel, kirándulással, vásárlással tölthetik a napot.

Kép: Fotolia

Kép: Fotolia

Azok, akik viszont a hazai kínálatból választanak, a Balaton helyett sokszor az ország más tavainál vagy a hegyvidéki wellness szállodákban töltik szabadságukat. “A wellness szállodákban az sem olyan nagy baj, ha három napig esik. Sokan választanak úgy úti célt, hogy a környéken jókat lehessen sétálni, kerékpározni, kirándulni” – mondja Mikola György.

A Hotel Villa Classica vezetője, Seregélyes Mátyás is úgy látja: a télen–nyáron többféle szórakozást nyújtó szállodák iránt nőtt az igény.”Nálunk akkor is van vendég, ha szakad az eső, meg akkor is, ha tombol a kánikula. Ezért jönnek hozzánk például a családosok” – mondja.

Egyre több vendégnek az is szempont, hogy a szálloda keresi-e a zöld megoldásokat. A Hotel Villa Classicában ledes izzók világítanak, amelyek a sok kapcsolgatást is jobban bírják, a meleg vizet pedig napkollektorok adják.

Azt már tudjuk, idén hová NEM megyünk nyaralni
Alaposan átalakítja nyaralási szokásainkat idén a terrorfenyegetettség, nemtől és kortól függetlenül megfontoltabban választunk úti célt. A legtöbb magyar vendégről valószínűleg Törökországnak kell lemondania, miközben tovább nőhet a belföldi turizmus, azon belül is leginkább a Balaton forgalma, illetve a külföldi nyaralóhelyek körében Horvátországé.

A Balaton viszont nem a klímaváltozás nyertese. Az itteni vendéglátók, szállodák, szolgáltatók nyári – vagyis az éves – bevételének mintegy hetven százaléka az időjárástól függ. Keller János Áron, a T Flotta Hajózási és Idegenforgalmi Szolgáltató Kft. tulajdonosa szerint, amikor jön egy nyári hidegfront – és ilyet egyre többet észlelnek –, öt nap alatt kiürül a magyar tenger. A vendégek azt sem bánják, ha nem kapják vissza a pénzt, mert rossz időben nem találnak igényeiknek megfelelő szórakozást. “Szép időben a kétórás sétahajókázástól az egynapos árbocmászásos, grillezéses kalózprogramig sokféle lehetőséget ajánlunk. Kinn, a tavon a kánikula sem olyan zavaró, egy kis szél mindig fúj. De mit csinálnak, ha tartósan elromlik az idő? Egységes Balaton-marketingre volna szükség” – mondja, és Villányt hozza példaként, ahol jó és rossz időben egyaránt van vendég.

Óvakodjunk naptól, rovartól!

Bőrünket naponta éri fényterhelés, különösen nyaraláskor! A nap UV A és UV B sugarainak bőrre gyakorolt hatása függ a bőrtípustól, a sugárzás erősségétől, valamint a környezeti tényezőktől. “A napsugarakat megszűri az ózonréteg, a Föld felszínét UV A és UV B sugarak, valamint az infravörös fény éri el. A napsugarakkal bőrünk lép először kapcsolatba. Az égető UV B sugarak jelentős része a felső hámréteget éri, míg az UV A sugarak mélyebbre tudnak hatolni: mintegy húsz százaléka bőrünk középső rétegébe, az irhába jut. A bőr leégése tulajdonképpen akut, gyulladásos folyamat, amelyet átmeneti barnaság követ. Az UV A sugarak okozzák a hosszan tartó barnaságot” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat dr. Kriston Renáta, a Hattyú Orvos-Esztétikai Klinika bőrgyógyász kozmetológusa.

nyaral_fotolia

Kép: Fotolia

Magyarországon általában II. vagy III. bőrtípusba sorolhatók az emberek, ami azt jelenti, hogy a fény bőrkárosító hatása – megfelelő védelem hiányában – előbb-utóbb jelentkezik. “Az UV sugárzás erőssége számos tényezőtől függ: változik napszakonként, évszakonként, befolyásolja a földrajzi szélességi fok, a magasság, a légszennyezettség és a fényvisszaverődés intenzitása is. Az egész nyaralást tönkreteheti egy leégés. Inkább magasabb faktorszámú napvédőt használjunk a szabadság elején néhány napig, majd fokozatosan csökkenthetjük a faktorszámot. A fényvédő krém mellett gondoskodjunk megfelelő, könnyű ruházatról, időben vonuljunk árnyékba, és ügyeljünk az elégendő folyadék bevitelére is” – mondja a szakember.

“A kullancs elleni védőoltás már a beadást követő hetvenkét órán belül hat, de miután ez sem véd meg a Lyme-kórtól, nem árt, ha befújjuk magunkat kullancs- és szúnyogirtóval. A flakon pedig kerüljön a táskába, mert csak néhány óráig hat” – javasolja dr. Telegdy Margit, az Oxygen Medical belgyógyásza. Ma Magyarországon tizenkilencféle betegség ellen lehet oltást kérni. Távoli utazás előtt ki kell kérni a szakorvos tanácsát, de a klímaváltozás miatt már a mediterrán országokban is találkozhatunk olyan rovarokkal, amelyek eddig csak Közép-Afrikára voltak jellemzők. “Szúnyog- és darázscsípés esetén hideg, ecetes vizes borogatás a legjobb. Az utazások alkalmával fellépő hányást és hányingert megelőzhetjük úgy is, ha utazás előtt két órával, majd később négyóránként bekapunk gyömbérkapszulát, friss gyömbért rágcsálunk, vagy gyömbérteát iszunk. A fejfájást csillapítja a citromfű és a levendula, a hascsikarást egy csésze borsmentatea segíthet megszüntetni, mivel a mentol enyhe érzéstelenítő, így nyugtatja a gyomor és a nyelőcső izmait” – mondja a belgyógyász.

Mi legyen a céges mobillal a nyaralás alatt?
Bármennyire nem ajánlott, előfordulhat, hogy a nyaralás alatt is rá-rá kell pillantanunk a céges mobilra. Megválaszolunk néhány levelet, elintézünk pár dolgot. Hogyan tudjuk mindezt kényelmesen és biztonságosan menedzselni?

Jobb félni…!

Réteges öltözködéssel kezdődik a nők egészségvédelme a szélsőséges időjárás közepette. “Erős hőmérsékletingadozáskor gyakrabban megizzadunk, az intim hajlatok bepállnak. Ezeken a területeken gyorsan megtelepedhetnek a gombák, a baktériumok kellemetlen tüneteket okozva” – mondja dr. Rucz Árpád, a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa.

A szakorvos tapasztalati szerint egyre sűrűbbek a vizes helyeken szerzett fertőzések is. Egyik oka, hogy a vendégek sokszor az alapvető higiéniai szabályokat sem tartják be, amivel mások egészségét is veszélyeztetik. “Sok ember fordul meg egyszerre a szaunákban, jakuzzikban. A gombák és más kórokozók ezeken a helyen nagyon gyorsan szaporodnak. Az uszodák túlklórozott vize sem sokkal jobb. A vegyszer elpusztítja a hüvely hasznos tejsav baktériumait, ami védtelen marad a gombás fertőzésekkel szemben.”

A szakorvos azt javasolja, hogy az ilyen programok előtt kérjék ki nőgyógyászuk véleményét a hölgyek. Léteznek már olyan készítmények, amelyek utazás előtti, két-három napos használatával megelőzhetik a fertőzéseket. Érdemes pamutból készült fehérneműt viselniük, főleg ez fedje az intim területeket. Ha pedig mégis megtörténik a baj, ne az internetet, hanem nőgyógyászukat keressék fel. A sokat reklámozott készítmények nem mindig használnak, inkább késleltetik a valódi gyógyulást.

Nyomás alatt

Az eltérő klíma kibillentheti a vérnyomást is. “A meleg hatására az erek kitágulhatnak, vagyis a bennük keringő vér nyomása alacsonyabb lesz. Ennek megfelelően, ha a beteg ugyanazt az adag vérnyomáscsökkentőt szedi, akkor az értékei túlságosan is alacsony tartományba csúszhatnak. Természetesen ez akkor is igaz, ha hegyvidékre, hidegre megy valaki, csak ott az erek összeszűkülhetnek, ami az adagok növelését teheti indokolttá” – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont specialistája.

Munka nyaralás közben? Még jó is lehet!
Ki akarna dolgozni a nyaralás alatt? Nos, ha megfordítjuk a dolgot, máris jobban hangzik: nyaralás munka közben. Erre teremt lehetőséget a legújabb őrület, a „jobbatical”.

A vérnyomás változásához vezethet az utazás körüli stressz is. Ilyenkor egy-egy enyhe nyugtató segíthet az alapkezelés megváltoztatása helyett. A mediterrán vidékre utazóknak pedig számolniuk kell azzal is, hogy az izzadással sót, vizet veszít a szervezet, a vérnyomást csökkentő gyógyszerek egy részének hatása viszont függ a folyadék- és sóháztartástól, illetve maguk a gyógyszerek is okozhatnak víz- és sóveszteséget. Fontos, hogy naponta legalább két liter vizet, citromos teát igyon meg mindenki. A sót is pótolni kell, nem véletlen, hogy a déli országokban például sokan és sokszor esznek olajbogyót, sós, száraz sonkaféléket.

A hirtelen jött időjárási front okozta légnyomásváltozás pedig a reumatikus, ízületi bántalmak egyik kiváltó oka. Az egészséges ízületek belső nyomása ugyanis nulla, és ezt a külső légnyomás nem befolyásolja. A beteg, kopásos vagy gyulladásos ízületé azonban magasabb. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa szerint más is befolyásolhatja a fájdalmat.

“A lappangó gyulladást fellobbanthatja a napozástól felhevült test hirtelen lehűtése. A nyirkos hideg fokozza az izomfeszülést, a görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület fájdalma szempontjából jóval nagyobb szerepet játszik a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése. Ezeken kívül még számos oka lehet a reumának, amit csak szakorvos tud diagnosztizálni. Érdemes fájdalomcsillapítót vinni a nyaralásra, mert egy-egy hirtelen jött tünetet el lehet vele mulasztani, de akinek tartósak a panaszai, forduljon orvoshoz!”

Lenne elefántgondozó egy hétre? Vagy a múltba vágyik?
A nyaralásról sokaknak a homokos föveny és a napozás jut az eszébe, de a valóságban a jelek mást mutatnak: egyre több turista vágyik különleges élményre a pihenése alatt. Erre utal a tematikus nyaralások térnyerése és a felnőtteknek szóló különleges táborok népszerűsége. Legalábbis külföldön.

Klímakérdések

Február óta adják egymásnak a kilincset az ügyfelek a Klímatechnikánál. Feltehetően épp a klímaváltozás miatt egyre nagyobb az igény a berendezések iránt, de nincs általános tanács, hogy ki milyet vásároljon. Mindenkinek más az igénye, mások az ablakai, más a lakása. Hajnal Péter irodavezető szerint az a legfontosabb, hogy a tervezéskor nem szabad alulméretezni a készülékek számát, hatékonyságát.

“Sokan esnek abba a hibába, hogy például egy hetven négyzetméteres panellakás nappalijába beszereltetnek egy készüléket, és azt hiszik, hogy ezzel az egész otthonukban megfelelő lesz a hőmérséklet. Csakhogy a falak, az ajtók útját állják a beáramló hideg levegőnek. A ventilátor nyomja befelé a hideget, és a fizika törvényeinek megfelelően az leszáll. A padlón tehát huszonkét fok lesz, mellmagasságban pedig harminckettő. Ilyenkor gyullad be a szem, jönnek az ízületi panaszok, köhög az egész család. Ennél egészségtelenebb dolgot nem is tudok elképzelni. Ezt már csak az tudja tetézni, ha a berendezést ki-be kapcsolgatják” – vélekedett.

A szezon előtt, évente egyszer mindenképp tanácsos kitisztítani még a legmodernebb készülékeket is. Különösen, ha a hűtő-fűtő berendezések mellett szellőztetnek is, és a közelben sokféle növény pollenje is előfordul a levegőben. Ezek bekerülhetnek kondenzvízbe. Ilyenkor érzünk a lakásban büdöset.

Ma már csak olyan szerelők helyezhetik üzembe a készülékeket, akik valóban értenek hozzá. Az alkalmanként több százezer forintban kerülő berendezések után ugyanis a garanciát a szerelést végző szakember vállalja. Hiba esetén ők tárgyalnak a gyártóval. 2015. január óta lakossági használatra elvileg már csak úgynevezett inverteres klímák kaphatók. “Legnagyobb előnyük, hogy saját magukat szabályozzák, energiatakarékosak. Nem kell ki-be kapcsolgatni, érzékelői pontosan beállítják a komfortérzetnek legmegfelelőbb hőmérsékletet. Finn tapasztalatok szerint télen, a mínusz húsz fokban is kitűnően működik, ott olcsó megújuló energiával” – teszi hozzá Hajnal Péter.

László Márta