Maffia-módszerekkel számolnak le a Greenpeace-szel Oroszországban

2013. október 27. vasárnap - 18:01 / Kriston László
  •    

Az orosz hatóságok nyílt tengeri kalózkodással vádolják az északi-sarki olajkitermelés ellen tüntetőket. A környezetvédelmi szervezet vezetője, Kumi Naidoo saját magát ajánlotta ”letétnek” a harminc aktivista szabad lábra helyezéséhez. Október 18-ra virradó éjjel símaszkos emberek törtek be a Greenpeace murmunszki irodájába, a városban, ahol az aktivistákat fogva tartják.

Egy hollywoodi thriller formáját kezdi ölteni a história. Az orosz partiőrség 28 Greenpeace-aktivistát és 2 szabadúszó újságíró tartóztatott le Murmanszk városában szeptemberben, amikor hajón megközelítettek(!) egy tengeri olajfúró platformot. A partiőrség legénysége a partra vontatta a vizi járművet.

Arról nincs említés, az aktivisták be is hatoltak volna a Gazprom tulajdonát képező létesítményre, s maga Naidoo is azt írta, olyan bűntettért vádolják kollégáit kalózkodással, ami nem történt meg.

fotó: sxc

Nobel-békedíjasok tiltakoznak
Tizenegy Nobel-békedíjas, köztük Desmond Tutu érsek közös levélben kérte Putyint, “tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ejtsék a 28 Greenpeace-aktivista, a szabadúszó fotóriporter és az operatőr elleni extrém vádakat, és az esetleges vádak álljanak összhangban a nemzetközi és az orosz joggal.” Hozzátették, a sarkköri “fúrás veszélyes, kockázatos vállalkozás. Egy esetleges olajkiömlés katasztrofális hatással lenne (…) a klímaváltozásra is jelentős hatása van. A balesetek kockázata folyamatosan fennáll, ugyanakkor az olajipar nincs felkészülve egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa negatív hatásainak megfelelő elhárítására, enyhítésére.”

Kumi Naidoo bejelentette, Oroszországba költözne, amíg a bírósági tárgyalás le nem zárul, hogy az aktivisták szabadlábon védekezhessenek. A Greenpeace vezetője levélben közölte ajánlatát Putyin elnökkel, miután a bíróság megtagadta, hogy óvadék ellenében szabad lábra helyezzenek három tüntető aktivistát. Hivatalos válasz egyelőre nem érkezett ajánlatára. (Naidoo egyébként már többször került rács mögé, először a dél-afrikai Apartheid elleni tüntető akciói miatt, még a 80-as években.)

Nevük is van: Arctic 30

Az aktivisták 15 éves börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Putyin-kormány erős üzenetet kíván küldeni a környezetvédőknek: ha egyszer fejbe vették, hogy kitermelik a fosszilis erőforrásokat a sarkköri régióból, akkor kitermelik. El a kezekkel az olajtól és a földgáztól!

A Greenpeace azzal érvelt, hogy nemzetközi vizeken történ az eset, ahol Oroszországnak nincs felügyeleti joga, pláne törvényvégrehajtó ereje. Az incidensre adott válaszként Hollandia jogi úton panasszal élt Oroszország ellen, mondván jogtalanul tartóztattak le aktivistákat a holland felségjel alatt futó jégtörő hajón.

36 országban mintegy 100 000 ember támogatta a petíciót, amely a ”Sarkvidéki harmincak” kiszabadítását követeli. Világszerte virrasztásokat és szolidaritási tüntetéseket tartottak. Az egyik ilyen megmozdulást a letartóztatás színhelyén, Murmanszkban szervezték.

A Greenpeace biztonsági felvételei szerint október 17-én éjjel hat símaszkos alak tört be a szervezet helyi irodájának udvarába, ahonnan eltulajdonították azt a ketrecet, mely a tüntetés kelléke lett volna – a cél nyilván azt volt, hogy egy mutatós fotóriport-lehetőségtől fosszák meg a Greenpeace-t és a világsajtót.

A fogvatartottak egyike, a holland Faiza Oulahsen levele egy holland napilapban látott nyilvánosságot: ebben elárulta, társaitól elszakítva, külön cellában ül, társa egy patkány, a hazatelefonálás jogát pedig megtagadták tőle.

Elítélték az ökoterroristát
A kanadai ”ökoterrorista”, Rebecca Rubin bűnösnek vallotta magát közel 20 sí-üdülőhely felgyújtásáért, mellyel 40 millió dolláros kárt okozott. Az Egyesült Államok nyugati részén 1996 és 2001 között véghezvitt vandalizmusát az Igazságügyi Minisztérium az amerikai bíróságok történetének ”legnagyobb ökoterrorista ügyének” titulálta. Az Earth Liberation és az Animal Liberation Front nevében garázdálkodó, most negyven éves Rubin bő egy évtizedig menekült a hatóságok elől.
Végül tizenkét gyújtogatásért vállalt felelősséget, amiért öttől hét és fél évig terjedő szabadságvesztést mérhetnek ki rá. Az ítélethirdetés január közepére lett kitűzve. 2007-ben tíz másik vádlott már beismerte tettét és azóta börtönbüntetésüket töltik. Két gyanúsított azonban továbbra is szabadlábon van, hollétük ismeretlen.