Lignittel felére csökkenthető a fűtési költség!

2011. június 25. szombat - 08:22 / klímablog/MTI
  •    

Mintegy félmilliárd forint beruházásával a lakosság fűtőanyag igényének kielégítésére szénkiadó rendszert épít ki a Mátrai Erőmű Zrt. visontai és bükkábrányi bányaüzemében - közölte a társaság igazgatóságának az elnöke. A tapasztalatok szerint a téli időszakban a lignit felhasználásával a családok akár 50 százalékkal is képesek csökkenteni fűtési költségeiket.

Mivel az elmúlt években jelentősen megnőtt a lakosság érdeklődése a lignit mint tüzelőanyag iránt, a  fuvarozó vállalkozókkal történt egyeztetés alapján 150 gépjárművezető áll munkába, és a telephelyeken történő értékesítésben is körülbelül 150 új munkavállaló felvételére van szükség a tüzelőanyag-kiadás feladatainak (rakodás, mérlegelés, számlázás) ellátására.

Ez azt jelenti, hogy a Mátrai Erőmű 2011 szeptemberétől 300 új munkahelyet hoz létre a lakossági szénértékesítésben – közölte Valaska József.

Mázsánként 448 forint

A tüzelőanyag ára a visontai és a bükkábrányi bányák kiadási pontjain mázsánként nettó 448 forint, ez kevesebb mint fele az egyéb tüzelőanyagok árának. A társaság azért építette ki a szénkiadó rendszert, hogy a bányáktól távolabb élő lakosság is hasonló áron juthasson hozzá a fűtőanyaghoz.

A bizományosi értékesítési rendszer keretében a partner-fuvarozók és -kereskedők a társaság bizományosaként járnak el, és kötelezettséget vállalnak az eladási árakra vonatkozóan. Cserébe a Mátrai Erőmű árkedvezményt ad, sőt megszünteti a kereskedők kockázatát azáltal, hogy a raktáron maradt készleteket visszavásárolja.

"Az intézkedés hatása azért is jelentős, mert a fuvarozási munkák az őszi-téli időszakban a mezőgazdasági, illetve az útépítési munkák hiánya miatt jelentősen visszaesnek, és emiatt sok munkavállaló veszíti el állását" – jegyezte meg Valaska József.