Lenyűgözően látványos a napenergiás fákból álló park

2017. április 02. vasárnap - 10:01 / KlimaBlogger
  •    

A szingapúri csodapark épületei hatalmas tornyok, amelyek nemcsak faalakúak, de a biomimikri jegyében a fák működését is modellálják. Van törzsük, lombkoronájuk, ágaik, vizet és energiát vesznek fel. Este pedig napenergiával világítanak. Hollywoodi sci-fibe illik a helyszín.

A vertikális függőkertek divatos módjai a zsúfolt metropoliszokban a tér kihasználásának. Főleg, ha ezek a kertek a biomimézis elvén alapulnak, vagyis a természetet utánozzák.

fotók: gardensbythebay

fotók: gardensbythebay

A biomimikus vagy biomimetikus építészet egyik gyöngyszeme a szingapúri Gardens by the Bay, mely 2012-ben nyílt meg. A fő látványosság az a 18 fémszerkezetű torony, melyeket faformájúra terveztek.

mediaroom_dancestage_735x414

fotók: gardensbythebay

A “szuperfák”, ahogy tervezői nevezi őket, nemcsak kilátótornyok, hanem flórát és faunát is integrálják magukba: 226 000 növénynek adnak otthont, virágoknak, futónövényeknek, és broméliáknak egyaránt.

A dizájnt az angliai kertépítő és tájtervező cég, Grant Associates szolgáltatta, s mintegy 40 hektáros területet varázsoltak újjá. Tulajdonképpen függő kertek ezek, ahol a látogatók a magasban élvezhetik a zöld növények társaságát és élettani hatását.

fotók: gardensbythebay

fotók: gardensbythebay

A 25-50 méter magas épületekben esővízgyűjtőket helyeztek el, melyek a város szellőzését, friss levegőjének megőrzését is segítik. Az épületeket ezért “környezeti motoroknak” nevezi az iroda, mert a város levegőjének hűtését végzik, miközben a biomimikri jegyében a fák működését és szerkezetét is imitálják. Összegyjtik a vizet, befogják a hőt és mindkettőt szétosztják. Egyúttal energiát is nyernek a napból. (Nem mindegyik, “csak” tizenegynél szolgáltatja a nap a villamos energiát.)

fotók: gardensbythebay

fotók: gardensbythebay

A 18 “szuperfa” felső szintjein éttermek és bárok működnek, ahonnan pazar kilátás tárul a vendégek elé. Amolyan magaslati oázisok ezek.

item_5.renderimage.imagepath.550.309

fotók: gardensbythebay

A Grant Associates szakemberei egyébként az orchideából nyerték az inspirációt. A komplexum lehetővé teszi olyan növények termesztését is, melyek egyébként nem teremnének meg a helyi talajban. Az említett 226 000 növényt négy kontinensről hordták össze a projekt kivitelezői. A kertek kiterjedése 4 focipálya nagyságával egyezik meg.

fotók: gardensbythebay

fotók: gardensbythebay

A Felhő Erdő (Cloud Forest) a világ legnagyobb biomimetikus (a biomimikri a divattervezőket is megihlette már), kontrollált klímájú kertje. A park nagy látványosságának számít még a 30 méter magas vízesés.

item_3.renderimage.imagepath.550.309 (1)

fotók: gardensbythebay

Amikor a park megnyílt egyes kritikusok megkockáztatták, hogy ezzel Szingapúr a világ botanikai fővárosa lett. Amire nagy szüksége van a dél-kelet-ázsiai városállamnak, mely a legsűrűbben lakott városok egyike. 5,6 milliós lakossága 719,1 km2-t foglal el. (Összehasonlításképpen Budapest területe 522 km2.)

2015-09-23-chrysanthemums-usher

fotók: gardensbythebay

Szingapúrnál már csak Makaó és Monaco zsúfoltabb hely. Szingapúr után Hongkong a negyedik a listán. A szingapúri kormány tudatos stratégiája, hogy kertszerűbbé varázsolja a várost.

2014-ben 6,4 millió látogató váltott jegyet a “szuperfákra”, a húszmilliomodik látogató 2015 novemberében lépett be a parkba.

2015-10-12-autorider

fotók: gardensbythebay

Forrás: gardensbythebay.com.sg, CNN, wikipedia, inhabitat.com