Lehet hőszigetelni festékkel is

2013. május 25. szombat - 10:06 / piacesprofit.hu
  •    

Akár új otthont épít, akár a jelenlegit szeretné korszerűsíteni, biztosan sokat gondolkozott már azon, milyen hőszigetelési technika lenne a legalkalmasabb. A hőszigetelés során rendkívül fontos szem előtt tartanunk, hogy a lakás falai a meleget bent, a hideget kint tartsák, képesek maradjanak lélegezni és a párát átengedni. Szakértőnk véleménye szerint így a levegő otthonainkban, munkahelyeinken is egészséges, megfelelő páratartalmú és penészmentes lesz.

Rendkívül fontos a megfelelő szigetelés – Kép: SXC

A NASA tudósai által létrehozott hőpajzsból kifejlesztettek egy olyan nanotechnológiás bevonatot, ami mindezt könnyedén lehetővé teszi. Egy olyan bevonatot, festéket hoztak létre, mellyel ma már akárki kifestheti otthonát, hiszen hazánkban is elérhető.

Hogyan működik a hőszigetelő festék?

A bevonat apró kerámiagömbök millióiból áll, amelyek egy különleges kötőanyagba ágyazódva szigetelik otthonát. A kerámiagömb-réteg a ráeső hősugárzás 80-85 százalékát visszaveri, jelentősen csökkentve bármely felület hőterhelését.

Ezzel párhuzamosan, amikor a felületet nedvesség éri, a kötőanyag pórusai kitágulnak, és „csapdába” ejtik a párát. Miután a páratartalom alacsony lesz, a „rabul ejtett” vizet a gyanta „kilélegzi”. A bevonat így gondoskodik arról, hogy a falfelületen soha ne legyen nedvesség. Bármely felületet képes hőszigetelni, miközben a hőtágulást követi, ezáltal nem reped.

Az új típusú hőszigetelő falfestékek rendkívül jók energiatakarékossági szempontból, mivel télen benntartják a meleget, nyáron pedig nem engedik be a kinti hőséget. Így csökken a fűtésszámla, és a légkondicionáló berendezés is alacsonyabb fokozatra állítható.

Sok a tévhit az energiahatékonysággal kapcsolatban
Az Energiaklub felmérése szerint a tulajdonosok 24 százaléka tervezi épülete energetikai korszerűsítését, ezen belül 50 százalékuk szigetelni fog, ugyanakkor mindössze 15 százalékuk fordul szakemberhez információért.

Másik nagy előnye, hogy remek eszköz a penész elleni harcban, penészölő hatása nemcsak egyszeri, hanem tartós penészmentességet biztosít a lakásban.

Hőszigetelés a gyakorlatban

Szerencsére, a hőszigetelő festékek utólagos hőhíd-megszüntetésre is alkalmasak, ezért nem maradt le a szigetelésről akkor sem, ha már be is rendezte lakását.

A két leggyakrabban alkalmazott bevonat a beltéri és a kültéri változat, melyek amellett, hogy környezetbarát anyagból készültek, könnyedén lemoshatóak, ha szennyeződés kerül rájuk. Allergiások és asztmások is előszeretettel alkalmazzák, mert VOC tartalma csak 1/10-e a megengedettnek. A háztartások mellett műemléki homlokzatok energiatudatos felújításának is igen hatékony eszköze.

Czinege Károly

www.thermoshield.hu

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor