Légszennyezés miatt bíróságra küld két tagországot az EU

2015. június 21. vasárnap - 10:01 / klímablog
  •    

Melyek a legrosszabb levegőjű európai országok? Belgium, Bulgária, Svédország és Anglia. Ha nem javítanak levegőjük minőségén, naponta ketyeg a bírság.

Belgiumot és Bulgáriát bíróságra küldi, Svédországnak pedig ultimátumot az adott az EB. Ha a svéd kormány nem csökkenti a légszennyezettséget, a két b betűs tagország sorsára juthat, jelentette a Reuters hírügynökség.

Az Európai Bizottságnak jogában áll jogi lépésekhez folyamodni, ha valamelyik tagország levegőjének minősége nem felel meg a törvényileg előírt kívánalmaknak.

Kondenzcsíkok
(fotó: freeimages.com)

A perek tárgyalásait a luxemburgi Európai Bíróságon tűzik ki. A bíróság büntetést szabhat ki a tagországokra, amelyek minden egyes napért kötelesek fizetni, ameddig fennáll a tarthatatlan helyzet.

A hatóságok a PM10 (vagyis a levegőben szállingózó apró porrészecskék), a nitrogénoxid és a kéndioxid szintet veszik figyelembe. Bulgária évek óta rosszul teljesít e tekintetben. Belgiumban valamelyest javult a helyzet, de még mindig elmarad a törvényileg elvárt szinttől.

Ezernél több halál a légszennyezettség miatt itthon
Budapesten ezer ember idő előtti halálát is okozhatta a szálló por szennyezettség csak 2014-ben. A többi hazai nagyvárosban sem jobb a helyzet. Főleg a szálló por a gond.

Angliát is kipécézte az EB. Ha ott sem történnek hathatós lépések a levegő megtisztítására, a londoni kormánynak is a bírságolás lehetőségével kell szembenéznie. A Downing Street-i kabinetnek az év végéig új akciótervet kell benyújtania Brüsszelnek a levegő nitrogénoxid-szintjének tervezett visszaszorításáról.

Mivel a tagországok többsége -nemcsak a fent említett államok- évek óta rendre elmulasztják az emissziócsökkentési célokat, az unióban évente 400 ezren halnak meg olyan betegségekbe, melyeket a légszennyezettség okoz.

A PM10-részecskék nemcsak a tüdőbe jutnak be, hanem a véráramba is, légúti megbetegedéseket és rákot okozva.

A tavaly kinevezett új EB-elit határozottan ellenállt a mandátumát letöltő Barroso-team azon javaslatának, hogy enyhítsék a légszennyezésre vonatkozó uniós szintű előírásokat. Több tagország kardoskodott amellett, hogy ne lazítsák a szabályozást. Az EU már eleve kevésbé szigorúan határozta meg a légszennyezettség paramétereit, mint az ENSZ Egészségügyi Szervezete, a WHO, mely jóval szigorúbb definíciót használ.