Legalább ebben egyezség van: tisztul a City levegője

2019. április 08. hétfő - 16:04 / piacesprofit.hu
  •    

A londoniak nem tudnak ugyan megegyezni a Brexitben, de mától a világ legszigorúbb légtisztasági előírásai korlátozzák tovább az autóforgalmat: régebbi személykocsiknak átszámítva jó 10 000, teherautóknak, buszoknak 37 000 Ft-ba kerül a behajtás a brit főváros központjába.

Londonban már 2003 óta érvényes a „poradó”: több mint 4000 Ft-nak megfelelő összeget kell fizetni a Citybe való behajtásért. Ehhez járul most az előírás, hogy az Euro-6 szabvány alatti motorral felszerelt dízeljárművek, illetve az Euro-4 norma alatt besorolt benzinesek után csaknem még egyszer annyit kell fizetni.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Míg a „poradó” csak hétköznapokon, 7–18 óra között volt, illetve van érvényben, az új behajtási illetéket a hét minden napjának minden órájában le kell róni. A közlekedési hatóság becslései szerint az intézkedés kereken 40 000 személykocsit, 19 000 könnyű teherszállítót, 2000 teherautót és 700 buszt érint majd. A rendelkezések egyébként a hibrid-meghajtású járművekre is vonatkoznak.

Folytatódik a dízelek mélyrepülése
Az utóbbi években a dízelautók aránya Európa-szerte csökkent, és a hazai trendek is hasonlóan alakulnak. Adatok szerint 2012-ben az érdeklődők mintegy kétharmada gázolajos autóra szűrt, tavaly viszont már csupán harmaduk volt rájuk kíváncsi.

Miközben a német nagyvárosokban nagy a tiltakozás, amiért a régebbi dízelmotorral felszerelt kocsikat kitiltják a belső kerületekből, a londoniak általában elfogadják a rendelkezéseket. A város vezetése egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy 450 londoni iskola fekszik szélsőségesen szennyezett levegőjű övezetben, ezért is terveznek további intézkedéseket a főváros levegőjének javítására.

(Forrás: Die Welt)