Lassan kezdhetjük elfelejteni a telet

2017. január 16. hétfő - 19:28 / PP/MTI
  •    

A század közepére átlagosan mintegy 2 Celsius-fokkal melegebbek lehetnek a telek Magyarországon - mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

MTI Fotó: Beliczay László

MTI Fotó: Beliczay László

A szakértő szerint a század végére ennél jóval nagyobb, akár 4,5 fokkal is melegebb lehet az országban, ami azt jelenti, hogy egy egész hónappal rövidebbek lehetnek a telek. Hozzátette: a szakemberek azt valószínűsítik, hogy inkább csapadékosabbak lesznek a telek, és hó helyett eső esik majd.

Magyarországon minden évszak melegszik majd, de legintenzívebben a nyár, amikor várhatóan jelentősen csökken majd a csapadék. Az 1961-1990-es referencia időszakhoz képest akár 30 százalékos csökkenés is megtörténhet. A téli időszakban viszont 20 százalékos csapadékmennyiség-emelkedés várható, ugyanehhez az időszakhoz képest. Emellett mind a hőmérséklet, mind a csapadék, harmadikként pedig a szél okozta extrém jelenségek intenzitása nő majd.

A múlt század elejétől tekintve évente átlagosan 5 nappal több „hőhullámos napot” tapasztaltak Magyarországon. A vizsgálatok során megfigyelték: a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó kritériumát a 19. század elején csak ritkán haladták meg a hőmérsékleti értékek, az elmúlt két évtizedben viszont rendszeressé váltak. Ráadásul nemcsak a hőmérséklet emelkedett, hanem a hőséghullámok hossza is.

Tévedés ne essék: mi okozzuk
Szakemberek új számításai szerint csupán 0,01 százalék az esélye annak, hogy az elmúlt évek globális melegrekordjai az éghajlat természetes változékonyságának következményei. Az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés nélkül egyáltalán nem történhetett volna meg, hogy az elmúlt 150 év 15 legmelegebb évéből 13 2000 és 2014 között következik be.