Lassabban és drágábban jutunk Amerikába a klímaváltozás miatt

2016. február 19. péntek - 19:01 / klímablog
  •    

Az éghajlatváltozás hatására hosszabbodnak a nyugati irányú repülőjáratok. Az üzemanyagköltségek is nőnek, amiket vélhetően beépítenek az árakba a légitársaságok. Az ok a magas légköri zónákban erősödő szélfúvások.

Az éghajlatváltozás erősebbé teszi a magas légköri zónákban a szeleket, ezért az ellenszél lelassítja a gép haladását, a repülőgép turbinájánál erősebb ellenállást kelthet, amin erőlködve kell túltennie magát a motornak. Ez nagyobb üzemanyag-fogyasztást von maga után – állítják a tudósok. A feltételezést az angliai Reading University vizsgálatára alapozzák, melyet az Environmental Research Letters nevű szaklap publikált.

Útban Amerika felé (fotó: freeimages.com)

Útban Amerika felé
(fotó: freeimages.com)

Ha a fenti okokból lassul a nyugatra irányuló légi szállítás, az éves szinten akár 2000 órával is megnövelheti a transzatlanti járatok menetidejét. Ez 33 millió liternyi többletfogyasztást eredményezne. (A kalkuláció azt a járatsűrűséget vette alapul, hogy naponta 600 gép távozik Európából az amerikai kontinens felé, vagy Dél-, vagy Észak-Amerikába.)

A magas légköri széláramlatok említett erősödése akkor áll majd elő, ha a jelenlegi ÜHG-koncentráció kétszeresét tartalmazza a Föld légkörére.

Mint arról korábban hírt adtunk, a montreáli székhelyű Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA), hogy globális szinten írják elő a szektor kibocsátás-csökkentését.