Láng István: “Nem vitatkozni, cselekedni kell”

2014. november 19. szerda - 10:40 / piacesprofit.hu
  •    

A klímaváltozás természetes biológiai folyamat, de az nem vitatható, hogy a modern korban tapasztalt légköri felmelegedés emberi okokra vezethető vissza, szögezte le Láng István akadémikus a Fenntarthatósági Csúcs konferencián.

Láng István beszéde hangfelvételről hangzott el.
Kép:PP/HatlaczkiBalázs

“Klímaváltozás mindig volt, van és lesz. A lassú felmelegedés akkor is működött, amikor emberek sem igazán voltak a Földön”, mondta Láng professzor, a Brundtland bizottság tagja, aki hangfelvételben küldte el beszédét a Piac&Profit által rendezett V. Fenntarthatósági Csúcsára. 

A különbség az, hogy azóta belépett a biológiai folyamatokba az emberi tényező. Hétmilliárd ember termel, fogyaszt, gyakran tékozolva fogyaszt, s “ez gyorsítja az egyébként természetes folyamatot”. Az elmúlt 150 évre a “lassú felmelegedés” jellemző, derül ki a meteorológiai adatokból.

Láng professzor szerint az emberi eredetű input okolható azért, hogy kimutathatóan gyarapodtak az időjárási szélsőségek. “Lehet tagadni, de az elmúlt két-három évben hazánkban is szélsőséges volt az időjárás.”

A konferencia előadásaiból készült összefoglalónkat itt olvashatja!

A java csak most jön

Sarkköri jégrétegek fúrásai alapján egy u-alakú klímatörténeti kronológia vázolható fel. Az u alakú ív két felső pontja 80 000 éves időszakot foglal magában. Az u betű lefelé mozgó ága 30 000 évet, az alsó ív 20 000 esztendőt, a felfelé ívelő ág újabb 30 000 évet tesz ki. Jelenleg nagyjából a felfelé mutató ág alsó részén vagyunk.

Az éghajlati krízishelyzetre való reagálásnak elsősorban két módja célszerű. Az egyik az üvegházgáz-kibocsátás csökkentése, a másik a “keletkezett károk gyors helyei felszámolása”, főként a közlekedés, az energetikai folyamatok szabályozása.”

Láng professzor szerint “nem vitatkozni, hanem cselekedni kell. Felkészülni a szélviharra, a napsütéses órák növekedésére.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor