Autópálya épülhet méheknek

2015. június 29. hétfő - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

Oslóban külön "autópályát" építenek a városi környezet terjeszkedése miatt óriási veszélyben lévő méheknek. A kreatív megoldás jó a fontos fajoknak és az embernek is.

Kép: Pixabay

Külön közlekedési útvonallal, afféle „autópályával” segítenék a méhek túlélését Norvégia fővárosában. A környezetvédelemmel, azon belül a városi méhekkel foglalkozó oslói Biby csoport szerint ez lenne a megoldás arra, hogy a méhek a városi körülmények terjeszkedése – és ezzel a virágzó növények csökkenése – miatt egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A méhek és más, a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte. Az ökoszisztémában, ezáltal a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszó rovarok élelmiszereink egyharmadának előállításához járulnak hozzá. Állományuk csökkenésének visszaszorítása létfontosságú az emberiség számára.

A mindössze 60 napot élő méhek egyre kisebb összefüggő zöld, virágos felületet találnak „munkájukhoz”, életfeltételeik biztosításához, erre lenne megoldás a sztráda.

A valóságban ez azt jelentené, hogy Norvégia fővárosában keletről nyugat felé haladva, egymástól 250 méterenként pollen- és pihenőszigeteket alakítanának ki. Ezek lehetnek aprócska kertek, tetőteraszok, vagy akár nagyobb méretű virágládák is. A lényeg, hogy az egyenletesen elosztott „pihenőpontoknak” köszönhetően a rovarok képesek lennének eljutni a város egyik végéből a másikba.

A lényeg, hogy ne csak füvek és fák, hanem a rovarok számára vonzó, virágzó növények is helyet kapjanak a kis kertekben, amik egyébként a városnak a méhektől függetlenül is jót tesznek.

A projekt megvalósulásában az állam is szerepet vállal, de részt vesznek benne magánszemélyek és vállalatok is, valódi összefogásra építenek tehát. A már megvalósult jó példák között van olyan irodaház, ahol amellett, hogy a tetőt virágzó – a méhek számára kedves – növényekkel ültették be, még egy méhkaptárt is elhelyeztek. Így most a város közepi monstrum több tízezer méhnek teremt élőhelyet egy eddig egyébként kihasználatlan területen.

Az már csak hab a tortán, hogy a zöld tetők a házakban lévő emberek számára is hasznosak: természetes hűtési megoldást jelentenek, így kellemesebbé teszik a benti klímát. (Ld. keretes írásunkat.)

Fel a kerttel!
A napjainkban egyre gyakrabban zöldellő tető egyáltalán nem új találmány. Már az ókorban is gyakran használták az előkelőségek palotáit építők. A 21. században azonban nem a gazdagság és a fényűzés szimbóluma, sokkal inkább a városokból kivesző zöldterületek pótlásának egyik helytakarékos és ökológiailag is hasznos eszköze.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor