Telefonbetyárok csináltak hülyét Trump energiaminiszteréből

2017. augusztus 16. szerda - 20:01 / Kriston László
  •    

Nem ő az első, aki bedőlt a beugratásnak. Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter 22 percet beszélt Kreml-barát orosz telefonbetyárokkal, akik rendszeresen megtréfálnak külföldi celebeket és politikusokat. Azt hitte, hogy az ukrán miniszterelnökkel diskurál. Még azt is beadták neki, hogy Porosenko ukrán elnök disznóürülékből bioetanolt készít. 22 perc blama.

Perry minisztériumának szóvivője Washingtonban sajtóközleményben elismerte a telefonbeszélgetés tényét. Meghallgattuk a közel 22 perces felvételt. A következő történik: Perry titkárnője bekapcsolja a telefonhívást. (Vagyis vélhetően külföldről indították a hívást.) Az állítólagos miniszterelnök (illetve a telefonbetyár, aki a 39 éves Volodimir Hrojszmannak adja ki magát) oroszul beszél, orosz tolmács fordítja az elhangzottakat. A baj csak az, hogy az orosz részeket nem fordították le azok, akik közzétették (oroszul van kiírva a hangfelvétel alatt).

A YouTube-ra és a The Washington Post honlapjára is felrakták a hangfelvételt, bár az amerikai napilap gárdája sem fárasztotta magát azzal, hogy angolul feliratozza az orosz humoristák orosz mondatait.

Rick Perry (fotó: Flickr/Gage Skidmore)

Rick Perry
Fotó: Flickr/Gage Skidmore

Párizsi klímaegyezmény
Érdekes momentum, amikor Perry a beszélgetés 13. perce körül megindokolja, miért van értelme Amerikának kilépnie a párizsi klímaegyezményből. Szerinte Washington „leválasztja” ezt a kérdést a politikáról, és mivel az USA élen jár a megújuló energiák használatában, s ezzel az emissziócsökentésben, így hagyja, hogy az „eredmények önmagukért beszéljenek”. Na persze.

A beszélgetésben Perry hivatalos hangvétellel beszél több témáról is, például arról, hogy az USA ellenzi a Nord Stream 2 orosz gázvezeték-projektet, mely a balti államokon keresztül juttatna orosz földgázt Európába. Arról is szó esik, hogy az USA technológiát adna ahhoz (nyilván amerikai cégeket helyzetbe hozva), hogy Ukrajna saját földgázkutatásba kezdjen.

„Több opciót nyújtani Ukrajnának a mi technológiánkkal, úgy gondolom, mindenkinek a legjobb érdekét szolgálja, az oroszokat kivéve, de ez így van rendjén.” Megemlíti, hogy amerikai érdekeltségek jelentős mennyiségben fognak cseppfolyósított földgázt (LNG) szállítani hajókon több országba, például Ausztráliába is.

A két telefonbetyár nem más, mint Vlagyimir Krasznov (netes művészneve Vovan) és Alekszej Sztojarov (Lexus), akik Elton Johnt is megviccelték azzal, hogy elhitették vele, Vlagyimir Putyinnal beszél. De felültették már John McCaint, Lindsey Grahamet és Mitch McConnellt is. Mindhárom republikánus párti szenátor.

A telefonbetyár duó beceneve a sajtóban: Jerky Boys of Russia. Mert szeretnek olyan hírességeket és magas rangú funkcionáriusokat kipécézni, akiknek a politikája nem egyezik az orosz kormány céljaival.

Zavartan nevet

Rick Perry nyilván azért akadt fenn a horgukon, mert Washington arra gyúr, hogy segítsen Ukrajnának elérni az energiafüggetlenséget, hogy ne kelljen az orosz gázszállítmányoktól függenie. Perryék szeretnének szént szállítani Ukrajnába (a beszélgetésben Perry utal rá, hogy a Kereskedelmi Minisztérium már dolgozik ezen) és/vagy gázt. (Amerika bővelkedik a 2008 óta felfedezett palagázmezőkből kitermelt földgázban.)

Perry talán gyanút foghatott, hogy valami itt nincs rendben, amikor az állítólag ukrán miniszterelnök azt mondja, hogy az ukrán elnök, Petro Porosenko kifejlesztett egy új bioüzemanyagot, amit házilag főzött alkoholból és disznóürülékből készített… Legalábbis a pravdareport.com erről számolt be, amit a The Washington Post is átvett.

Erre Perry annyit mondott: „Ez érdekes. Szeretnék több információt kapni erről a tudományos fejleményről. Várakozásokkal nézek elébe az elnökkel való találkozásomnak, és hogy részletesen beszámol nekem erről.” Majd zavart nevetéssel hozzátette: „Biztos vagyok benne, hogy ez lesz a látogatásom fénypontja.” Ha az innováció működik, „ha ez az eredmény, akkor nagyon gazdag és sikeres ember lesz”.

Majd megnézem az ukrán disznófarmot is. (fotó: Flickr/Governor Rick Perry)

Majd megnézem az ukrán disznófarmot is. Perry előző pozíciójában, texasi kormányzóként
Fotó: Flickr/Governor Rick Perry

Talán e ponton már szagot fogott Perry, erre utalhat a zavart nevetés és az is, hogy kimentette magát a további beszélgetés alól, mondván egy értekezletre hivatalos.

Kíváncsiak vagyunk, amikor augusztusban elmegy Kijevbe találkozni Porosenkóval és Hrojszmannal, vajon mennyire lesz zavarodottság Perry arcán, amiért a telefonbetyárok hülyeséggel csőbe húzták.

Tanácsunk közéleti személyiségeknek: tessék nyugodtan Skype-olni. Akkor legalább látja az ember, hogy kivel beszél. Arc társul a hanghoz. Nem pedig hamis(ított) identitás.

Forrás: Reuters, The Washington Post, Pravda Report

„Gazdag lesz”?
Gazdag lesz? Perry nyilván nem tudja, ki is Porosenko. Az 51 éves üzletember vagyona a Forbes szerint 1,3 milliárd dollár. A magazin milliárdoslistáján az 1284. helyen áll. Nem véletlenül hívják „Csokoládékirálynak”. Annyi bizonyos, Perry itt már kimentette magát a további eszmecsere alól, arra hivatkozva, hogy egy értekezletre kell mennie. 2012-ben cége, a Rochen többségi részesedést szerzett a hazai Bonbonettiben (a Tibi csoki, a Cherry Queen és a Bonbonetti gyártójában), de 2014-ben már arról szóltak a híradások, hogy Porosenko eladja üzleti érdekeltségeit, hogy politikusként független lehessen, ne vádolhassák egyes döntéseinél összeférhetetlenséggel.
Rick Perry vagyona: 3 millió dollár.