Kötelező adakozni a nagyáruházaknak Franciaországban

2016. július 09. szombat - 10:10 / Timár Gigi
  •    

Súlyos büntetéseket kaphatnak ez évtől azok a franciaországi szupermarketek, amelyek nem ajánlják fel a megmaradt élelmiszert jótékonysági szervezeteknek. Nálunk közel kétmillió tonna étel vész kárba.

Év elején a francia szenátus egyhangúan rábólintott arra a törvényre, amelynek értelmében a nagyobb francia szupermarketek kötelezően jótékonysági szervezeteknek és élelmiszerbankoknak kell, hogy felajánlják a megmaradt élelmiszereket.

Ha az étel minősége nem alkalmas emberi fogyasztásra, állati takarmányként hasznosul. A törvény csak a minimum négyszáz négyzetméteres üzletekre vonatkozik, és a vállalat akár 3750 eurós büntetést is kaphat, ha megszegi.

szupermarket

Kép:Pixabay

A cégeknek szerződniük kell a jótékonysági szervezetekkel és az élelmiszerbankokkal, azok így a jövőben jobban tudnak majd tervezni, hogy milyen típusú, mennyiségű és minőségű ételre számíthatnak, ezzel pedig reményeik szerint javul majd hatékonyságuk is.

Az ötlet egy társadalmi kezdeményezésből indult, a petíciót benyújtó képviselő most már azt szeretné, ha az egész Európai Unióra kiterjedő tiltást sikerülnie kiharcolniuk.

Nem ingyen zacskó kell a boldogsághoz
Tavaly év végén nyitott meg az ország első csomagolásmentes boltja, amit a nyitástól hatalmas érdeklődés övez, nemcsak a vásárlók, hanem a befektetők részéről is. Az alapító, Monostori-Kalovits Márk szerint ugyan a betérők először csodálkoznak ezen az alternatív vásárlási módon, de az, hogy csomagolás nélkül nemcsak a környezetért tesznek, hanem a pénztárcájukra is jó hatással van, mindenkit meggyőz a létjogosultságáról.

A hivatalos becslések szerint nálunk évente 1,8 millió tonna élelmiszer vész kárba, de egyes üzletláncok itthon is felajánlják a feleslegessé vált élelmiszert segélyszervezeteknek.

A zacskó is tilos

Júliustól tilos az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazása a francia kereskedelemben, írja az MTI. Az intézkedés minden kereskedelmi szektorra vonatkozik, az élelmiszeripartól, a pékektől és hentesektől kezdve a kisebb boltokon és szupermarketeken át a benzinkutakig, a gyógyszertárakig és a piacokig.

Jövő év elejétől a boltok piacairól levehető élelmiszerárukat is tilos lesz nejlonba csomagolni. Csak bio eredetű és házilag komposztálható (növényi anyagokat, például kukorica- vagy burgonyakeményítőt, algát tartalmazó) zacskókat lehet majd használni a zöldségek, gyümölcsök, húsáruk vagy halak csomagolásához.