Könnyebb lesz pénztárcabarát termékeket vásárolni

2011. március 05. szombat - 14:39 / MTI
  •    

Újfajta energiacímke kerül a háztartási gépekre, az Európai Unióban (EU) kötelező szabályozás révén a vásárlók több és pontosabb információt kapnak a berendezésekről - hangzott el az európai háztartásigép-gyártók szervezetének (CECED) szombaton tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

A gyártási technológia fejlődésével az energiacímkére vonatkozó szabályozás elavult, ezt mutatja, hogy a boltokban kapható készülékek több mint 90 százaléka a legfelső osztályba tartozik, a címke ezért már nem nyújt információt a készülékek közti különbségekről – mondta Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője.

Az új címke valamennyi készülékcsoportnál az éves energiafogyasztásról tájékoztat, és bővül a kategóriák, energiaosztályok száma, a mezőnyt így jobban szét lehet húzni. Az egész EU-ban egységes címke a zajszintről is tartalmaz adatokat, és nyelvsemleges lesz, vagyis a feliratokat ábrák helyettesítik majd. Bővül a készülékek köre is, az év végétől kötelező szabályozás értelmében a televíziókon és a borhűtőkön is lesz majd energiacímke – mondta Mészáros Fanni.

Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési minisztérium zöldgazdaságért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára mindehhez hozzátette: az EU arra törekszik, hogy tovább bővüljön a címke alkalmazási területe, így a jövőben a porszívótól a hajszárítóig egyre több háztartási készüléken lesz majd energiacímke.