Klímaváltozás miatt erősödnek az erdőtüzek

2011. február 17. csütörtök - 18:08 / klímablog
  •    

Nem elég, hogy Ausztrália keleti részén decemberben és januárban viharok és áradások tomboltak, február a futótűz hónapja lett. A földrésznyi ország nyugati, melegebb klímájú részében pusztított az emberi eredetű tűz. 60 ház égett le és további 32 sérült meg.

Több ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává Ausztrália legnyugatibb nagyvárosa, Perth környékén. A lángokat 75 kilométer/órás sebességű szél terjesztette egyre messzebbre, jelentette a CNN hírtelevízió. A kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította Perth körzetét.

Több százan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat. A leégett házak lakói 3000 dolláros (604 ezer forintos) gyorssegélyben részesülnek az államtól. A szakértői vizsgálat rámutatott, a tüzet emberi cselekedet, egy elektromos készülékből kipattanó szikrák okozták.

Fotók: WikiCommons

Ausztrál tűzvészek
  • 2009 február: ”Fekete szombat” Victoria államban, 173 áldozat
  • 1983 február: ”Hamvazó szerda” Victoria államban és dél-Ausztráliában, 75 áldozat
  • 1969. január: 230 ház semmisült meg Victoria államban, 22 áldozat
  • 1967. február: 1300 ház vált a tűz martalékává Tasmániában, 62 áldozat
  • 1939. január: ”Fekete péntek”, 700 ház égett le Victoria államban, 71 áldozat

 

Ausztrália: a klímaváltozás áldozata

Köztudott, hogy az országban megcsappantak a vízkészletek és az aszályos időszakok is gyakoribbakká váltak. A felmelegedés a jövőben is hozzájárul majd a kánikulai futótüzek kirobbanásához, melyek ezért egyre nagyobb pusztítást képesek végezni.

Az Ausztrál Meteorológiai Szolgálat és az Ausztrál Tudományos Kutatóintézet (CSIRO) közös tanulmánya megerősítette, hogy 2050-ig számolni kell a szélsőséges időjárási viszonyok erősödésével – részben azért, mert az Indiai Óceán váltakozva meleg és hideg levegőt juttat a régióba. A Greenpeace és a helyi tűzoltó szakszervezet közös közleménye úgy jósolta, három évente kell számítani "megatüzekre" az ország dél-keleti részén, Melbourne körzetében.

Könnyen lehetséges, hogy a nyugati félteke nyári kánikulájának előjátékát látjuk Ausztráliában, és Európára is hasonló katasztrófák várnak, amint beköszönt a tikkasztó meleg – a tavalyi orosz tűzvészhez hasonlóan.

Éppen két éve…
Pontosan két évvel ezelőtt, 2009 februárjában Victoria államban pusztított tűzvész összesen 365 ezer hektárnyi területen. A boráról híres Yarra völgyében nagy kiterjedésű szőlő-ültetvények semmisültek meg. A televíziók képsoraiban sorra bukkantak fel az elhagyott városok, melyekből elmenekültek a lakók. A tűzben 1800 lakóház és a helyi víztározók is kárt szenvedtek. A buszokkal Marysville-be menekülő polgárok például már csak a porrá égett város maradványaival szembesültek.
A tűzvész 220 emberéletet követelt. A hatóságok rövid időn belül őrizetbe vettek egy 39 éves férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy 2009. február 7-én tüzet gyújtott. A szituáció érdekessége, hogy ilyen esetekben törvény mondja ki, hogy nem hozhatják nyilvánosságra a gyanúsított személyét, ám a Facebook-on előbb tudódott ki, ki is az illető, minthogy a bíróság képes lett volna engedélyezni a tettes azonosítását a közvélemény számára.