Klímaegyezményt sürgetnek a multik

2011. október 24. hétfő - 09:08 / klímablog
  •    

November 28-án a dél-afrikai Durbanben kerül sor az éghajlatváltozási egyezményt övező tárgyalások következő fordulójára. A klímacsúcs előtt a  világ legnagyobb multicégei közös nyilatkozatban álltak ki a zöld célok mellett.

A transznacionális társaságok és a befektetők leszögezték, világos klímapolitika nélkül nem tudnak tervezni, továbbá a szabályozás egyértelműen a zöld megoldások felé terelnék a tőkét, és zöld munkahelyeket teremtene.

175 nagyvállalat csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, melyben többet közt felszólították a fejlett világ államainak kormányait, hogy támogassák a szegény államokat az éghajlatváltozás elleni védekezésben.

Az aláírók
Shell, Tesco, Kingfisher, BSkyB, Unilever, Proctor and Gamble, Johnson and Johnson, Lloyds Bank, EDF stb.
A nyilatkoztattételt Károly walesi herceg Corporate Leaders’ Group on Climate Change nevű társulása kezdeményezte.

A cancúni fordulón seélyalapot hagytak jóvá a résztvevők, melytől 2020-ig 100 milliárd dollar értékben igényelhetnének klímasegélyt, valamint az alacsony karbontartalmú gazdaság létrehozásához szükséges támogatást a harmadik világ ország. (Az európaiak több mint kétharmada rendkívül súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást.)

Hasonló nyilatkozatot adott ki a Ceres és annak 285 tagja, nagy befektető alapok, melyek összesen 2000 milliárd dollárnyi tőkét kezelnek.

Piaci és gazdasági erőt tekintve ez az eddigi legnagyobb deklaráció, melyet profitorientált társaságok tettek a klímapolitikai támogatására. (Nem ez az első alkalom, hogy Földünkön az éghajlat gyorsan megváltozik.)