Kiskereskedők ezreit érinti az új szabály

2009. július 03. péntek - 13:59 / klímablog
  •    

Nemcsak az akkumulátorokat és szárazelemeket gyártóknak, de a forgalmazóknak, így az elemeket és hordozható készülékeket áruló kiskereskedőknek is kötelessége gondoskodnia a használt elemek visszagyűjtéséről, megfelelő gyűjtőedények kihelyezéséről, illetve a visszagyűjtött elemek szakszerű tárolásáról és elszállításáról.

„Bár a begyűjtés a kereskedőknek nem kerül pénzbe, elmulasztása komoly bírságot vonhat maga után" – emlékeztet kiskereskedőknek szóló levelében Herczog Edit EP-képviselő és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A Kormány 181/2008. sz. rendeletének frissen életbe lépő bekezdése módosítja ugyanis a KvVM vonatkozó rendeletének a visszagyűjtést eddig a gyártók és kereskedők külön megállapodásához kötő előírásait. „Jelen jogszabályváltozás összhangban van az Európai Unió a tagállamokra azonos visszagyűjtési és újrahasznosítási arányszámokat megállapító 2006-os elemdirektívájával" – fogalmaz levél. Eszerint 2016-ban – alig hét év múlva – már a forgalomba került szárazelemek 45%-át kell elkülönítve begyűjtenünk.

A kiskereskedők ezreit érintő változás kedvező hatással lehet a lakosság elemgyűjtési szokásaira. Egy a közelmúltban végzett kutatás szerint a magyar háztartások kétötöde nem gyűjti elkülönítve a szárazelemet, ugyanakkor 83%-uk megtenné, ha több helyen lenne erre lehetősége. A megkérdezettek háromnegyede szerint több elemgyűjtőre lenne szükség: a legtöbben az elektronikai áruházakban és a hiper- és szupermarketekben látnának szívesen tárolókat. „A szabályok módosítása tehát a lakosság igényeihez is közelebb viszi az elemgyűjtést" – áll a levélben. Figyelmeztető adat, hogy az évente forgalmazott közel 2000 tonna elemnek jelenleg mindössze 13-16%-át gyűjtik vissza, a többi a háztartási hulladékba keveredve szennyezi a környezetet.

A képviselő és a kamarai elnök arra kéri a kereskedőket, hogy mielőbb vegyék fel a kapcsolatot valamelyik begyűjtést koordináló szervezettel – ezek elérhetőségét honlapjukon is nyilvánosságra hozzák – és szervezzék meg a begyűjtést üzletükben. Annál is inkább, mert az egyébként a boltoknak anyagi terhet nem jelentő begyűjtés elmulasztása esetén már az első alkalommal is százezres, ismétlődés esetén pedig 250 ezer forintos bírságot kell fizetnie a mulasztóknak.