Kié a föld? Senki sem tudja

2016. augusztus 01. hétfő - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

A lakosság vagyoni helyzete, az agrárium, az élelmiszerbiztonság, ezek mind profitálhatnak abból, ha sikerült elfogadtatni a földtulajdon-nyilvántartás új globális sztenderdjét. A magánszemélyek vagy cégek birtokában lévő földterületek 70 százalékának tulajdonviszonyát nem tartják nyilván.

Afrika országaiban például a földek 90 %-áról nem létezik központi, állami adatbázis. Az International Land Measurement Standard nevet viselő szövetség egységes tulajdonviszony-nyilvántartási rendszert vezetne be világszerte, jelentette a Reuters hírügynökség. Ehhez azonban a kormányok együttműködése is szükséges. Nyilvánvaló, hogy a korrupt banánköztársaságokban és abszurdisztánokban nem érdeke az uralkodó elitnek, hogy pontosan látható és kutatható legyen, mely földek kihez tartoznak.

szántóföld középen úttal

Kép:Pixabay

A rendszer lehetővé tenné a kistermelők számára, hogy hamar érvényesíthessék jogaikat a földdel kapcsolatban, legyen szó akár bankkölcsön vagy állami agrártámogatás felvételéről, sőt a tranzakció, a földadásvétel lebonyolítása is gyorsabbá válna. A termény tulajdonjoga sem lenne kérdéses, ha a földtulajdont igazoló papírok rendben lennének. Szakértők szerint a kistermelők elengedhetetlenül fontosak a globális élelmiszerbiztonság, a kiegyensúlyozott élelmiszerellátás megvalósításában.

A rendezett tulajdonviszonyok azt is elősegítenék, hogy több befektetés áramoljon a szegény országok agráriumába. Az egységes globális teleknyilvántartó-rendszer egyfajta ártranszparenciát is lehetővé tenne, vagyis a befektetők össze tudnák hasonlítani, hol mennyibe kerül a termőföld. A rendszert 2017 végére életbe is léptethetnék, ha a kormányok hajlandók együttműködni. Az International Land Measurement Standars-nek 28 tagja van, köztük a Világbank és az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete, a FAO.

Lázadás a földeladások miatt
Továbbra is néhány nagy befektető kezében koncentrálódik a termőföldek nagy része. Ezek a beruházások élelmiszerexportra hasznosítják az ültetvényeket. A helyi kistermelők gyakran nyomorognak, emiatt egyre gyakoribb az erőszakos lázongás.