Kellemetlen: “homisnak” hívják a zöld autókat

2010. november 27. szombat - 16:43 / klímablog
  •    

Nagy felzúdulást keltett az amerikai melegek körében, hogy a hamarosan bemutatásra kerülő A dilemma című filmvígjáték előzetesében elhangzik egy velük kapcsolatos poén. A Vince Vaughn által játszott karakter azt mondja egy elektromos autó láttán: "Ez olyan homis".

 A különféle melegszervezetek követelték, hogy vegyék ki a poént a filmből, a rendező, Ron Howard azonban hajthatatlan. Ő ugyanis azon kevés befolyásos filmalkotók egyike, akiknek megadatott a végső vágás joga, és ragaszkodik az inkriminált jelenethez, számolt be az incidensről a UIP, a film hazai forgalmazója.

"A Vince Vaughn által játszott karakter nagydumás fickó, ez az egyik legfőbb jellemvonása", magyarázza Howard. "Szerves része a cselekménynek, hogy gyakran bajba kerül, amiért képtelen lakatot tenni a szájára, ha tehát kivennénk az autós poént, megcsonkítanánk a filmet. Nem akarunk ezzel senki megbántani, de hát előfordul, hogy az ember olyasmit mond, amit szeretne azonnal visszaszívni."

Lehetséges, hogy az ominózus poén mögött az az elgondolkodtató jelenség, közvélekedés húzódik meg, nem elég menő dolog öko-tudatosnak lenni? Vagy nem érdemes ebbe mélyebb jelentést belevetíteni, mert nincs többről szó, minthogy a férfiak macho verda-imádata -mely a nagy autókat favorizálja- leszólja az elektromos járműveket, amik a kis női autókra emlékeztetnek?