Káros a hormonrendszerre a palagáz-kitermelés

2015. január 10. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

Tudósok leltárt készítettek a hidraulikus kőfúráshoz használt 750-féle kemikáliáról, és úgy találták, ezek közül legalább 130 hormonrendszert felborító hatással bír.

A Gasland című Oscar-jelölt dokumentumfilm már feltárta megdöbbentő képekkel, hogy a talajvíz elszennyezésével és a kipárolgó gázok miatt hogyan válnak beteggé a kitermelőhelyek közelében lakók. A film első része 2010-ben bemutatta, hogyan szennyeződtek el egész régiók talajvizei, olyannyira, hogy a csapból folyó vizet meg lehetett gyújtani, mert tele van metánnal. A palagáz-kitermelés nemcsak az ivóvizet szennyezi, és teszi használhatatlanná, hanem a környező települések levegőjét is. Idegrendszeri bántalmakat okozó gázok kerülnek a levegőbe. A környéken lakók közül sok embernél rákot diagnosztizálnak. De itt nem ér véget a történet.

Az olajcégek ipari titkokra hivatkozva évek óta próbálják eltitkolni a hidraulikus kőfúrással folyó palagáz-kitermeléshez használt oldatok összetételét. A Reviews on Environmental Health nevű szakfolyóiratban közzétett tanulmány az ismert adalékanyagok hatását elemzi. A cikk tulajdonképpen mások munkáit összegzi: Susan Negel 150,  tudományos folyóiratban megjelent dolgozatot tanulmányozott át. Az eredmények szerint a vegyi anyagokból kotyvasztott oldat bűnlajstroma hosszú: a férfiak és a nők terméketlenségétől az elvetélésen át az embrió fejlődésének akadályozásán át sok mindent okozhatnak és okoznak.

Amikor meggyullad a szennyezett csapvíz
Részlet a „Gasland” című dokumentumfilmből

Emberek milliói élnek palagáz-lelőhelyek közvetlen közelében. (Csak Amerikában számuk eléri a 15 milliót.) A tudósok szerint minél hamarabb szükség lenne a lakosság e szegmensének rendszeres szűrésére, egészségi állapotuk ellenőrzésére, hogy alaposabb adatokat lehessen szerezni a természeti környezetbe, talajvízbe kerülő fúróoldat emberi egészségre gyakorolt hatásáról. (Legutóbb Pennsylvania és Texas államokból jelentettek metánszennyezést az ivóvízben.) A kitermelésben segédkező munkások egészségügyi vizsgálatából is reprezentatív adatokat lehetne kiszűrni.

Az olajszektor eközben egyre nagyobb sebességre és volumenre kapcsol a palagáz-kitermelésben. Obama elnöksége alatt az USA 30 országgal vette fel a kapcsolatot palagáz-kitermelés fejlesztése céljából. A film készítői Amerikán kívül csak Ausztráliába látogattak el, de archív felvételeket azért bevágtak a Dél-afrikai Köztársaságban, Kanadában, Bulgáriában, Romániában, Dél-Franciaországban, Lengyelországban, Angliában rendezett palagáz-ellenes tüntetésekről. Magyarországon három helyen folytatnak kísérleti fúrást palagázkitermelésre.