Jövőre jön az e-Golf, annyiért mint a dízel

2018. november 19. hétfő - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

A Volkswagen 2019 végére elektromos Golfot hoz forgalomba, ugyanannyiért, amibe a kocsi dízelmotorral kerül. A konszern vezérigazgatója szerint nem a földgáz- vagy az energiacellás meghajtás a megoldás, a jövő az elektromos autóké.

Herbert Diess nyilatkozata szerint középtávon fontosak maradnak a „tiszta”, alacsony szennyezőanyag-kibocsátású benzin- és dízelmeghajtású járművek. E motorok fejlesztése mindenesetre – a hibridmegoldások miatt is – egyre bonyolultabb és költségesebb lesz. Az energiacella alkalmazásánál meggondolandó, hogy kevéssé hatékony, mert a hidrogénmeghajtáshoz háromszor annyi energiára van szükség, mint az elektromos kocsiknál.

Új utakra lép az új főnök

Új utakra lép az új főnök

Ezért döntött már sok ország a villanyautó mellett, és építik ki ahhoz az infrastruktúrát. A VW konzorcium keretében Európa-szerte épít fel gyorstöltő-hálózatot, annak állomásai a jövő év végére 120 km-ként elérhetők lesznek. Hasonló hálózatok kiépítése folyik az Egyesült Államokban és Kínában is.

A VW vezetője elmondta: vállalatuk elektromos autók új nemzedékét fejlesztette ki, amelyek egyértelműen felülmúlják a jelenlegi e-kocsikat mind a megtehető távolság, mind a helykínálat és az ár tekintetében is.

2019 végén kerül forgalomba a Golf méreteinek megfelelő kocsi, amellyel 550 km-t lehet megtenni, s körülbelül annyiba kerül majd, mint egy dízel-Golf. Autósok, akik évente több tízezer kilométert tesznek meg, továbbra is dízelt használnak majd, de sokak számára, akik csak évente 2-3 alkalommal tesznek hosszabb utat, az e-autó teljesen kielégítő lesz.

Villanyautó: káosz és átverés az utakon
Káosz és túlárazás jellemzi az elektromos autók feltöltésének német piacát. Kevés az állomás és akár 300 százalékos árkülönbségek is lehetnek.

A Volkswagennek mind a négy márkája  közös, moduláris alapon gyártja majd ezeket a villanyautókat, az első ütemben 15 milliót. Ezek között a prémium márkák típusai mellett ott lesznek az olcsóbb, megbízható minőségű, értéktartó e-kocsik is. Elsőként a zwickaui üzem bocsát ki évi 330 ezer kocsit, nemrég láttak hozzá egy nagy teljesítményű gyár építéséhez Sanghajban.

Diess elismerte, hogy a konszern dízelbotránya súlyosan érintette a VW hírnevét, és sokat ártott általában a dízelmotoroknak is, A vállalat mintegy félmillió kocsit vett vissza vagy korszerűsített az USA-ban, míg Európában az érintett dízelautók 80 százalékát tették eddig rendbe.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)