Jön a zöld kötvény

2012. október 24. szerda - 20:40 / piacesprofit.hu
  •    

A társadalomtudatos vásárlást elősegítő Fair Trade címke után jön az ökotudatos befektetést fémjelző Zöld kötvény, állítja a Fairtrade and Rainforest Alliance. A "célközönséget" természetesen a nyugdíjalapok és más befektetési intézmények alkotják.

“Climate Bond Certificate” névre fog hallgatni az a sztenderd, mellyel zölddé – pontosabban alacsony-karbontartalmúvá- nyilvánítanak egyes befektetési lehetőségeket. A cím elnyeréséhez természetesen alapos vizsgálatnak kell alávetnie magát minden projektnek, illetve vállalkozásnak.

A minősítést független auditorok, mint a KPMG és a DNV fogják elvégezni, így a befektetési alapoknak nem kell külön bajlódniuk a zöld renoméért ácsingózó projektek vizsgáztatásával. A minősítés koordinálása a Climate Bonds Initivative (Klímakötvény Kezdeményezés) nevezetű nonprofit szervezetre hárul majd, melynek Klímakötvény Sztenderd Tanácsa hagyja jóvá az előterjesztéseket. A Tanács tagságát intézményes befektetőkből és nem-kormányzati szervezetekből áll. A Reuters információi szerint köztük van a Kaliforniai Tanárok Nyugdíjalapja és a Natural Resources Defense Council nevű környezetvédelmi lobbicsoport is.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint 140 ezer milliárd dollárra lenne szükség a század közepére, hogy globálisan átállhassunk a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiákra, s ezzel megakadályozzuk a további éghajlatváltozást. Ennek elősegítéséhez a 90 ezer milliárd dolláros volumenű globális kötvénypiac bevonását igyekszik előmozdítani a Zöld Kötvény Kezdeményezés.

A Reuters szerint egy nagybank már közel van ahhoz, hogy az új zöld minősítéssel ellátott kötvényt dobjon piacra. Nem is keveset: 500 millió dollárnyi “eszközökkel lefedett” papírról van szó.

Az elvileg hosszú távú profit-távlatokra koncentráló és etikus befektetéseket kereső nyugdíjalapok, már eddig is keresték a zöld invesztálás lehetőségeit, sőt a kereskedelmi bankok részéről is felmerült, hogy a környezetszennyező projektek hitelezése árt a pénzintézet márkanevének. A Világbank már piacra dobott zöld kötvényt, mintegy 3 milliárd dollár értékben.